Du er her
Hjem > Aktuelt > Vi er alle hektet på eget dop

Vi er alle hektet på eget dop

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

Den fantastiske hjernen vår produserer mange ulike signalstoffer og hormoner som i stor grad styrer våre tanker, følelser og handlinger. Det naturlige rusmiddelet dopamin er et belønningsstoff som frigjøres i i hjernen. Dopamin virker like sterkt som kokain, og vi blir avhengige av det.

Sosiale medier utnytter dette belønningssystemet; jo flere likes, svar og kommentarer, jo mer tid bruker vi foran skjermen. Dataspill, shopping og trening er noen av våre andre store «langere».

≡Av Tormod Bjørnstad≡

Innebygget rusmiddel
Hjernen vår produserer rusmidler i stor skala, den reagerer på det vi gjør og opplever i løpet av dagen. Dypt inne i hodet, i den gamle «krokodillehjernen» (reptilhjernen), ligger et lystsenter som i stor grad styrer våre handlinger.

Når vi gjør noe spennende eller morsomt, er forelsket eller har sex, spiser noe godt eller vinner et spill, frigjøres dopamin. Det opplever vi som en belønning. Det gir oss en oppstemt og beruset følelse, og derfor vil vi gjerne ha mer.

Belønning fra mobilen
– Målet med Facebook var at folk skulle bruke nettstedet så mye som mulig. Derfor laget vi Liker-knappen som gir brukerne lyst til å laste opp mer innhold. Den lager en sløyfe der brukerne får tilbakemeldinger fra andre, og de små belønningene stimulerer oss til stadig å være mer aktive på nettstedet. Vi utnytter en psykisk sårbarhet i oss mennesker, forklarer Facebook-gründeren Sean Parker, les hele artikkelen i Nesoddposten.

Derfor sitter vi i time etter time og stirrer på mobilene våre. I hjernen spruter dopaminet når vi får positiv respons.

Avhengig av spill og gode kjøp
Dopaminet er også rusmiddelet som gjør oss avhengige av dataspill, tipping og andre aktiviteter. Forskere har funnet ut at voldelige dataspill gir tre ganger høyere dopaminnivå enn en gatedose med kokain. Det er derfor ungdommene nærmest «gror fast» foran dataskjermen.

Og mens storebror spiller Counter-Strike drar mor og far på kjøpesenteret. Shopping utløser også dopamin, og mange er godt ruset når de triller sine fulle handlevogner til bilen.

Trening gir rus
En lang skitur eller joggetur kan gi stor glede. Men da er det ikke dopaminet som dominerer, men et annet «lykkehormon», endorfin, som gir velvære. Endorfin er smertestillende og kalles «kroppens eget morfin». Hormonet blir værende i kroppen i lang tid og kan gi en sterk rusfølelse.

Så når du føler deg høy, er det vanligvis din egen hjernes skyld.

Kilder:
Rusa på kroppens egne stoffer, forskning.no
Dopamin – vår naturlige rus, site.uit.no
Endorfiner – kroppens eget rusmiddel, SinnetsHelse.no

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: