Du er her
Hjem > Forsiden > Hagefolket tenker på sommeren

Hagefolket tenker på sommeren

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

Vi er i slutten av mars, og våren lar vente på. Men selv om det fortsatt er vinterlig ute, så har vårarbeidet startet for de fleste hageglade. Med tanke på sommeren.

≡Av Arild Drolsum≡

Så inne

Mange er allerede godt i gang med å så sommerplanter, grønnsaker og urter inne. Det sies at har en først opplevd gleden ved å så, er det ingen vei tilbake. Og det er ennå ikke for sent å komme i gang med såingen. I butikkene bugner det nå av poser med frø som bare venter på å komme ned i jorden. Så finn fram potter og brett, gjerne små og grunne så går det ikke så mye jord. Fyll opp med næringsfattig såjord. Husk å vanne før du sår. Ellers flyter frøene bort. Så litt flere frø enn du trenger planter, da ikke alle vil spire. Pottene dekkes så med plast. Det hindrer fordamping, gjør vanning overflødig og frøene får spire i fred. Såpottene skal settes varmt til de spirer. Spiretiden avhenger av planteslaget, fra et par dager til flere uker. Se etter spirer daglig, for straks du ser en spire, må den flyttes til et lyst og svalere sted, ellers blir de bare lange og strantete. Det finnes mye informasjon om frøsåing på nettet.

Og så ute

Har du forsøkt å så grønnsaker kaldt? På veldig mange frøposer står det presisert at frøene skal forkultiveres innendørs fra mars. Heldigvis er det utrolig mange grønnsaker som tåler å bli sådd i kald jord. Har en et drivhu, vet en at det går veldig lang tid før en kan sette ut varmekrevende vekster som tomat, agurk og paprika. Det skjer en gang i mai/juni. Derfor går det an allerede fra mars å begynne og så grønnsaker som vokser raskt og som tåler kulde. Spinat, salat, kål, reddik, dill, persille, vårløk, gulrot, pastinakk, men også mange ulike sommerblomster. Men mange av oss har ikke drivhus. Da kan for eksempel store og små potter settes i en stor kasse, som dekkes med et tak eller et lokk. En kan vanne med snø før lokket settes på. Kassen skal plasseres utenfor direkte sollys.

Dette er en metode som sparer deg for verdifull plass innendørs. Frøene bestemmer selv når det er på tide å spire, og da er det som regel riktig. Plantene blir lubne og fine, og de slipper å herdes, da de allerede er tilpasset utelivet. Og ikke minst, du vinner flere uker sammenlignet med å så på friland. Så ut og så!

Nesodden hagelags plantemarked

Lørdag 26. mai er det igjen klart for hagelagets populære plantemarked. Som i fjor vil det foregå ved Tangenten. Hagelaget er så heldig å ha mange flinke og engasjerte givere av planter til markedet. Men ønsker gjerne at flere bidrar med planter. Derfor oppfordrer de alle som har overskudd etter å ha sådd, delt stauder, spadd opp bærbusker og ryddet i jordbærbedet til å putte det de har i potter og tenke på plantemarkedet. Dette gir hagelaget gode inntekter, som blir brukt til fine turer og til å hyre inn dyktige og spennende foredragsholdere på medlemsmøtene, som forresten er åpne for alle.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: