Du er her
Hjem > Aktuelt > EU vil la biene surre

EU vil la biene surre

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

Bier og humler befrukter mange av plantene som vi spiser. Uten insektene vil vi miste en stor del av maten vår. Men bønder over hele verden bruker plantevernmidler som dreper biene. Derfor vil Europakommisjonen nå forby bruken av de mest brukte plantevernmidlene, neonikotinoidene.

≡Av Tormod Bjørnstad≡

Lager maten vår
Humler og bier, og andre pollinerende insekter er nødvendige for at planter skal kunne formere seg. Særlig biene har stor betydning. Raps, tomater, epler, pærer og en lang rekke bær pollineres, bestøves, utelukkende av bier. Hele 75 % av grønnsakene og kornet vi spiser er befruktet av bier. Hvis biene forsvinner er vi tilbake til steinalderkost, skriver forskning.no.

Massedød blant bier
Det har i mange år vært massedød blant bier og andre insekter. Årsakene er tap av leveområder, sykdomsangrep og bruk av plantevernmidler. Det er over 200 arter villbier i Norge, og en tredjedel av dem er utrydningstruet.

Giften brukes i landbruket
Spesielt har beisemiddel for frø, neonikotinoider, fått skylden for katastrofal stor død av bier i Canada. Giftstoffet har vært i bruk i landbruket i 20 år og er 10 000 ganger mer giftig for bier enn det kjente plantevernmiddelet DDT som har vært forbudt i snart 60 år. Mattilsynet skriver at neonikotinoider er lite brukt i Norge fordi det ikke er tillatt å bruke dem utendørs.

Tas opp av planten
Mange giftmidler forblir på overflaten av de behandlede plantene, men neonikotinoider tas opp og transporteres til blader, blomster, røtter, stengler, pollen og nektar. Neonikotinoider er mye mer giftige for insekter, enn de er for pattedyr og andre høyere organismer. Giften påvirker insektenes sentralnervesystem, noe som fører til lammelse og død.

Stor uenighet
Det er en sterk uenighet mellom miljøforkjempere og bøndene. Bøndene mener beisemidler er nødvendige. Uten plantevernmidler vil det bli stor reduksjon i avlingene, blir det hevdet. Men forskerne peker på at disse stoffene er så giftige at de må fjernes fra markedet.

Forbud i år?
Allerede i 2013 ble bruken av enkelte neonikotinoider forbudt, men EU ønsker å forby all bruk av giften. Et forbud kan bli innført allerede i år, hvis et flertall av EUs medlemsland stemmer for forslaget.

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

One thought on “EU vil la biene surre

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: