Du er her
Hjem > Hva skjer > BEAT IT…-en vellykket workshop for musikkinteressert ungdom på Nesodden.

BEAT IT…-en vellykket workshop for musikkinteressert ungdom på Nesodden.

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

Nesodden musikkverksted holder til i Skoklefall ungdomshus, og er en del av Ungdom og fritids tilbud for ungdom på Nesodden mellom 13-20 år. Vårt utgangspunkt er at ungdom er en kjemperessurs, og at det derfor skal legges best mulig til rette for at de får muligheter til å utvikle seg, og stimulert sine kreative sider.

Nesodden musikkverksted har øvingslokaler for band på både Berger og Fagerstrand. Begge øvingslokalene er utstyrt med forsterkere, trommesett, keyboard og et lite PA-system som gjør det mulig å øve flere ganger pr uke. På ungdomshuset på Skoklefall finnes det et topp moderne innspillingsstudio for lyd. I tillegg har vi åpnet et ministudio hvor det er mulighet til å komme å jobbe, 1-2 ungdommer med sine musikalske prosjekter. Dette rommet går under navnet; ”Kygorommet”. Navnet sier sitt om ideen, og hvorfor det har oppstått.

I et ellers mangfoldig tilbud for målgruppen, er innspillingsstudioet en helt unik mulighet for de som ønsker å teste ut sine musikalske evner på flere plan. Her kan de eksperimentere, skape noe unikt, feile, få veiledning, og lære noe nytt. Noen greier til og med å ende opp med en helt fiks, ferdig egenkomponert komposisjon/låt som kan legges ut på Spotify. For en del ungdom er det selve målet, men for mange handler det om en relativt ny trend; å lære og lage sin egen musikk på laptop!

Det har ellers vært en negativ trend de siste 2-3 årene med stadig færre antall band som øver på musikkverkstedet. ”Gutta med gitaren på ryggen”, er det blitt få av, og noen har til og med hevdet at Rock´n roll er død. Det sistnevnte tror vi selvsagt ikke på. Vi tror bare at den hviler litt . Det bør ellers nevnes at det nå er mulighet til å ta høyskoleutdannelse i musikk-komposisjon på data/laptop ved universitetet i Kristiansand. Les mer om det i lenken under.

https://www.uia.no/om-uia/fakultet/fakultet-for-kunstfag/institutt-for-rytmisk-musikk/laptop

Med bakgrunn i dette har ideen med BEAT IT-workshopen vokst frem. I løpet av 3 kvelder à 3 timer i mars og april, har nå rundt 11 nesoddungdommer vært gjennom flere nivåer om det å lære seg hvordan musikk kan skapes fra bunnen av; på en laptop.

For å få til et attraktivt og pedagogisk godt egnet konsept, har vi samarbeidet med DAT Music v/ Tobias Berge. Tobias er et godt kjent navn i musikermiljøet nasjonalt, og har lang erfaring som både musiker, låtskriver, lydtekniker og produsent for flere kjente norske artister som Herreløse, OnklP og flere. Tobias er også en ”nesoddgutt”, så det passet på flere måter. Med seg hadde han Ole Fischaa. Med alle oss tre (meg selv inkl.) sikret vi at samtlige ungdommer fikk god veiledning og innføring gjennom alle nivåene vi hadde planlagt, samt at de fikk anledning til å prøve seg ut praktisk med innspilling i lydstudio. Høydepunktene for ungdommene sto i kø, og det var udelt stor begeistring blant samtlige under alle seansene. Gang #2 ble nok kanskje den aller gjeveste for ungdommene. Kvelden startet opp med lydhilsen til alle ungdommene fra artisten OnklP. Tobias & co hadde også invitert med seg en proff rap-artist: Krister Larsen fra gruppa Herreløse. Han sørget for å en skrivestund med flere, og som endte opp i en kul beat hvor flere av ungdommene skrev hver sin del av teksten. Etter det bar det direkte inn i studio med vokal-takes, hvor 3 av ungdommene fikk bidra med hver sin del i helt ny og selvskrevet låt for anledningen.

Krister Larsen la også på sin del, og plutselig hørtes produksjonen helproff ut! Mens vi holdt på dukket også Mikael Nyhus (Endless) opp i studio for å bivåne workshopen. Han selv både har, og har hatt stor suksess som artist, og er pr i dag en av de mest spilte rap-artister på Youtube. Mikael er også en ektefødt nesoddgutt. Det bør vel nevnes at samtlige ungdommer synes det var stor stas å få besøk av han akkurat der og da 🙂

Det er selvfølgelig grenser for hvor mye vi får gjort og prøvd ut i løpet av 3 aktive og tettpakkede torsdagskvelder, og totalt 9 timer. Men det er ingen tvil om at BEAT IT-workshopen har vært en ubetinget suksess! Ungdommene har selv uttalt seg flere ganger og sagt hvor bra dette har vært, og gledet seg til mer. Det varmer selvfølgelig oss som arrangører og initiativtakere at vi har truffet den berømmelige ”spiker´n på huet” med dette konseptet. Samtidig har vi selv også lært mye gjennom å gjennomføre, og notere oss hva som var bra og mindre bra underveis. Etter en rask evaluering ser vi tydelig behov for flere nivåer. Fra helt ferske nybegynnere, til de som har holdt på en stund og som allerede har tilegnet seg grunnleggende kunnskap. Dermed er det duket for flere workshops på flere nivåer i fremtiden, hvor vi graderer nivåene: BEAT IT workshop nivå I, og BEAT IT workshop nivå II. Nesodden musikkverksted satser på å sette opp neste workshop allerede i september 2018.

Hva ønsker vi oss for neste omgang av BEAT IT? Blant deltakerne denne omgangen var det kun én jente. Vi vet at det finnes flere unge jenter som aktivt holder på å lage musikk på laptop, og sikkert enda flere som kunne tenke seg å starte opp. Så neste gang vi arrangerer workshop: meld dere på, jenter! BEAT IT er for alle, og er ikke bare en guttegreie!

Da gjenstår det bare å gi en stor takk til alle som bidro til at BEAT IT ble så bra som det ble. Takk Tobias, Ole og Krister. Takk til Ungdom og fritids Frifond, som ga oss økonomiske midler til å leie inn ekstern profesjonell hjelp. Og sist men ikke minst; Takk til Nesodden kommune som gjør det mulig å drive aktivt og forebyggende ungdomsarbeid.

Per Christian Halvorsen

Nesodden musikkverksted – Ungdom og fritid

Nesodden kommune

 

AvatarAvatar
Bjarne Nordbeck
Frihetlig samfunnsaktør og ansvarlig redaktør.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: