Du er her
Hjem > Aktuelt > Er demokratiet truet?

Er demokratiet truet?

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

Svenske politikere sliter med å gjøre jobben de er valgt for. Politikken er blitt toppstyrt og representantene i Riksdagen har ikke tid til å møte sine velgere. Arbeidspresset er for stort, og politikerne opplever forakt, trusler og krenkelser. Situasjonen er en fare for demokratiet.

≡Av Tormod Bjørnstad≡

Dette er dokumentert i en undersøkelse som Novus har utført på oppdrag fra svensk tv, SVT. I en serie på tre dokumentarprogrammer, Länge leve demokratin, gransker den kjente svenske journalisten Jan Scherman situasjonen for politikerne i Riksdagen.

Har ikke tid til det viktigste
I det første programmet konstaterer Scherman at politikerne kjemper mot klokken. Tross lange arbeidsdager strekker ikke tiden til, de rekker ikke å møte sine velgere. Dagene går med til administrasjon og møter. Det er et stort dilemma, for hvis man tror på demokratiet, vi ha en dialog med velgerne, sier politikerne. Vi må vite om vi jobber med de viktigste sakene, og vi må få bekreftet våre synspunkter eller endre dem.

Vanskelig debattklima
Et annet problem er at debattklimaet har blitt så tøft at det er tungt å være politiker i dag. Seks av ti forteller at de får de harde angrep og trusler i de sosiale mediene. Det går også ut over familien.

Flere politikere opplever at de er ukjente for sine velgere. De representerer et område, men folk der kjenner dem ikke, og vet ikke hvilken politikk de står for.

Noen få bestemmer alt
Partiene er i dag blitt toppstyrt, det er noen få ledere som fastsetter hvilken politikk partiene skal ha. Deretter svinges partipisken, og av og til må politikere stemme mot sin egen overbevisning. Denne lojalitetskulturen er en fare for demokratiet. Spørsmålet er om politikken er forankret i folket, hos velgerne som har gitt dem oppdraget.

Kjennetegnet på svensk politikk er trangsynthet, toppstyring og liten interesse for medlemmer og velgere, hevdes det i programmet.

Debatten dør og sinnet vokser
Folk flest er lite engasjert i politikk. De stemmer inn representantene til Riksdagen hvert fjerde år, og det må være nok, mener mange. Men når det oppstår kriser, kreves det at politikerne skal handle raskt. Det er ikke så enkelt, for ting tar tid, og den politiske prosessen er langsom. Det frustrerer velgerne. Det er vi må få gjort noe, sier de og anklager politikerne for ikke å gjøre jobben sin.

Demokratiet er truet
Det er vanskelig å få folk interessert i politikk. Det er en fare, for demokrati handler om engasjerte borgere som deltar i debattene og arbeidet.

Undersøkelsen i Riksdagen viser at hele fire av ti politikere mener demokratiet er truet:

Vi er inne i en negativ spiral. Noe må gjøres. Hvis ikke dør demokratiet.

Du kan se programmet på svt.se frem til 18. september.

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: