Du er her
Hjem > Forsiden > Barn ble sterkt svekket av vekttap

Barn ble sterkt svekket av vekttap

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

≡Av Tormod Bjørnstad≡

Vi har fått dokumentasjon som viser at et multifunksjonshemmet barn som var til avlastning ved en av institusjonene på Nesodden, ble sterkt svekket av et unormalt stort vekttap. På ni måneder mistet barnet over 25 % av vekten sin og veide på det minste bare 20 kg. Da var barnet ti år gammelt.

Nok en gang ser det ut til at et helsemessig problem ikke ble oppdaget, vektlagt og fulgt opp.

Nesoddposten har tidligere fortalt om at Nesodden kommune fikk refs av Fylkesmannen som mente en pasient under avlastning ikke fikk forsvarlige tjenester etter loven. Vi har også skrevet om et barn som ble liggende med et smertefullt benbrudd i fire dager før det ble oppdaget.

Stort vekttap
Denne gangen dreier det seg om et barn som i løpet av ni måneder mistet svært mye av kroppsvekten sin. I mai veide barnet 27 kg, men i februar året etter var vekten bare 20 kg. Normalvekten i denne alderen er over 30 kg.

Problemet er at det ikke finnes dokumentasjon på at personalet hadde oppdaget vekttapet. Barnet hadde omfattende helseproblemer og måtte mates med sonde. I det aktuelle tidsrommet er det journalført diskusjon om kosthold og problemer med sondematingen. Men vekten er ikke nevnt.

Sondemat er en krevende oppgave. Det gjelder å finne en diett som barnet kan tåle, med riktig næringsinnhold og en egnet hastighet på matingen, slik at ikke alt bare gulpes opp igjen.

Barnets helsetilstand ble etter hvert mye dårligere. Først da ble vekttapet oppdaget. Det ble så innhentet råd fra en ernæringsfysiolog på et statlig sykehus. Og på noen få uker klarte man å snu vekttapet, så barnet la på seg 2 kg.

Mange spørsmål
Et så stort vekttap er alvorlig uansett alder og størrelse. Men hvis vi sammenligner med en voksen person på 72 kg, ville et tilsvarende vekttap medføre at personen bare ville veie 53 kg ni måneder senere.

Det er grunn til å spørre: Hvorfor ble ikke dette dramatiske vekttapet oppdaget? Hvorfor satte man ikke inn tiltak for å behandle problemet? Har ikke de ansatte ved kommunens institusjoner tilstrekkelig kompetanse om sondemating og ernæring? Er kommunens prosedyrer for vektkontroll gode nok?

Vi viser til en egen kommentarartikkel.

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: