Du er her
Hjem > Forsiden > Intervju med Eli Vinje, leder for Nesodden historielag. 

Intervju med Eli Vinje, leder for Nesodden historielag. 

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

Eli er presis, sitter ved avisbordet på Tangenten cafe og venter. Hun kjøper seg en cappuccino og svarer med et spørsmål når intervjueren spør om hennes alder. –  Hvor gammel er man når man er virkelig gammel? Du vet aldring skjer gradvis. Tar seg en liten slurk av cappuccinoen. – Jeg blir 75 år til sommeren.  Kan vel snart betegnes som historisk. Vi må begge le. Alder synes nesten alltid å være et utfordrende tema.  

≡Av Gunhild Gjevjon≡

Det er ikke vanskelig å høre at Eli er bergenser. Ikke bare dialekten, men også humør vitner om det. Så intervjuerens spørsmål blir hvorfor hun har valgt å bosette seg her på halvøya?

-Var redd for at du skulle spørre om det , sier Eli.  – Svaret ligger i det faktum at han jeg var gift med for ca. 50 år siden ble fortalt at det skulle komme bro til Nesodden. Noe som ville gjøre Nesodden til et sentralt sted å bo. Men som du vet, den broen venter vi fortsatt på. Igjen må vi le. -Jeg har bodd her siden 1968 med et opphold på Ormøya,  fortsetter Eli. – Valgte den gang Ormøya fordi den ligner på og ligger i nærheten av Nesodden. Det var litt av en kjærlighetserklæring til Nesodden, tenker intervjueren.

Kan du si litt om din utdannelse og arbeidslivserfaring?

Eli setter seg godt bakover i stolen og serverer følgende smørbrødliste:  -Formelt sett er jeg lektor med engelsk og tysk mellomfag. Så har jeg vært lærer på Alvern ungdomsskole 1973-80. På Nesodden videregående fra 1982-86. Jobbet i  Aschehoug forlag fra 1986/87. Finansforbundet 1987-91. Utdannings-direktøren I Akershus : 1991-95. Akershus fylkeskommune 1988-95. Rektor på Lillestrøm videregående 1995-99. Valgt til leder i Norsk skolelederforbund 1999-2006. Pensjonerte meg for deretter å bli leder i landslaget for offentlige pensjonister 2007 til  2011. Og har også vært leder for Husflidslaget, som jeg var med å starte i 1979. Og da er jeg fremme med at jeg i 2017 ble valgt som leder for Nesodden historielag.  

Og etter en slik arbeidslivs-dokumentasjon må det være lov å si, at her har historielaget, på det faglige plan, funnet seg en meget kvalifisert leder. 

 Hva skyldes din interesse og engasjement i lokalhistorien her på Nesodden?

 -For det første så mener jeg at du må vite noe om historie. For ellers kan du ikke skjønne den tid du befinner deg i. Du kan ikke sitte for deg selv å tro at du kan noe om hele verden. Og da er det helt naturlig at du begynner lokalt. Og siden jeg har vært så heldig å bo flere steder i verden så har jeg blitt nysgjerrig på sammenhenger. Har søkt bakover for å forsøke å forstå det samfunnet jeg befinner meg i.   

Husk at det er når du møter motstand at du utløser kreativitet. 

Hva synes du er spesielt med Nesodden sett fra historisk perspektiv?

– Mine foreldre tok meg nesten hvert år med på en tur med sightseeing-båt i Oslofjorden. Og hver gang vi passerte Nesodden sa guiden: ” På Nesodden bor det bare bønder og fiskere. Det må da sies å være noe spesielt?

Vi er da kommet frem til Historielagets store satsing: restaurering av Klokketårnet. En satsing det nå tilsammen er avsatt kr.700 000 til.  Og Nesodden historielag skal nå ha det hele og fulle ansvar for oppgradering/vedlikehold av tårnet. En restaurering som innebærer å føre tårnet tilbake til opprinnelig sveitserstil. Intervjueren spørsmål blir da: Hvor langt er dere kommet i prosessen og når kan vi forvente at klokketårnet står der ikledd ny oppusset drakt? Og har dere noen planer for innvielsesfesten?

-I følge entreprenøren skal oppgaven være fullført i uke 30, men man vet aldri. Det jeg kan love er at i løpet av 2018 er jobben gjort. Opplegget for innvielsesfest er litt avhengig av når det blir på året, men fest blir det. Kanskje bobler i glassene, noen snacks, noen taler, snorklipping og alle bidragsytere inviteres og markeres. Vi skal ringe i klokken og håper veldig mange nesoddinger finner veien. Og så bør vi legge åpningen til en helg.   

Er det et annet område innen det lokale historiske feltet du brenner spesielt for?

– Skulle gjerne hatt økonomiske muligheter til å restaurere ”Drengestuen” på To gård og hatt telefonkiosken på Krange. Samt hatt en kontinuerlig rydding av kirkestiene. 

Hvis du hadde hatt makt og penger, hvilke prosjekter ville du da at historielaget skulle igangsette?   

-Da ville jeg Nesodden skulle ha laget Norges beste kulturminneplan. Ville hatt en plan for Flaskebekk området/Ildjernet samt flere kystområder på østsiden som bør tas vare på. Når det gjelder Nesodden 36 isdammer finnes ingen plan for hvordan de skal tas vare på og hvor mange som bør ivaretas. En sak som bør med i en kulturminne-plan.               

Interesser/hobbyer?

Her kommer svarene som perler på en snor: Jeg vever, syr, broderer, strikker og syr på skinn.  Synes det er morsomt. Er veldig tekstil.

Hva er ditt inntrykk av nesoddingene? 

 -De er hyggelige og positive, men har inntrykk av at småbarnsforeldrene har en daglig utfordring med å få tiden til å strekke til.   

Hvilke bok, film, musikk vil du anbefale?

-Mener nok at alle bør lese Ernst Hemingway. At alle bør høre på barokkmusikk og filmen jeg ikke glemmer er ”Tatt av vinden”.  

Tror du på True love?

-Jeg tror det finnes ekte kjærlighet, men at den i den praktiske hverdagen er krevende å få til.

På spørsmål om varsling om mobbing i skolen, som den siste tiden har dukker opp, svarer tidligere lærer og rektor Eli: Du må spørre deg selv om hvem du skal være lojal mot.  

http://31.24.134.78/historielaget/

 

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: