Du er her
Hjem > Forsiden > Demokratiet i en global tid

Demokratiet i en global tid

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

I vår digitale tid er verden blitt grenseløs. Det har oppstått et gap mellom bedrifter og næringsliv, og enorme, multinasjonale selskaper har fått stor makt i mange land. Demokratiet fungerer dårligere og mister makt. Men demokratiet har aldri vært perfekt, det må utvikles, tilpasses tiden, og det må forsvares.

≡Av Tormod Bjørnstad≡

Dette er temaet for det siste programmet i en dokumentarserie på svensk tv, SVT. I tre dokumentarprogrammer gransker den kjente svenske journalisten Jan Scherman situasjonen for demokratiet i våre dager.

Tiltrekke seg bedrifter
Ofte flytter unge talenter til andre land for å jobbe derfra, og mange bedrifter flytter også. Det medfører at politikerne har fått en viktig oppgave: Lokalsamfunnene må tiltrekke seg bedrifter og fagkompetanse for å kunne overleve.

I Nord-Sverige, i Luleå, ønsket man å få etablert et næringsliv som kunne sikre kommunens økonomiske styrke og vekst. Man byttet ut den kommunale næringssjefen med en egen bedrift som skulle lede arbeidet. Stat og kommune gikk sammen med bedriften og de kunne tilby investeringsbidrag, reduserte skatter og raske avgjørelser.

De fikk fulltreff!

Facebook til Luleå
Luleå ble det stedet der Facebook bygget sitt nye datasenter i Europa. To store serverhaller på ca 30 000 kvadratmeter hver, er tatt i bruk. I disse dager behandles byggesøknaden for den tredje store hallen. Datahallene er kjernen i Facebooks globale infrastruktur. Nøkkelen til valget av Luleå, er tilgang på lokale naturressurser til driften, både strøm og vann.

Og suksessen er smittsom, for Amazon skal åpne store datasentre i Västerås, Eskilstuna og Katrineholm. På kort tid er Sverige blitt «Europamestre i dataindustri». Etableringene gir store gevinster for all annen it-industri i Sverige, og har betydning for lokalsamfunnenes fremtid.

Demokratiet taper
Men samarbeidet mellom privat næringsliv og statlig og kommunalt demokrati er krevende og uvant, og demokratiet har fått mindre makt. Hva bør skje med demokratiet i fremtiden? Er det for mange politikere og byråkrater? Er det en løsning hvis demokratiet ble mer handlekraftig, med færre personer, men med høyere kompetanse?

Problemet er at demokratiet er blitt begrenset og uthulet. Det er ingen dialog mellom politikerne og borgerne. Og de sosiale mediene har vulgarisert og ødelagt den offentlige samtalen. Demokratiet skal finne kompromisser mellom ulike mål og hensikter slik at man kan arbeide sammen for noe.

Men nå presses demokratiet tilbake fra flere kanter, det bygges grenser, og udemokratiske, nasjonalistiske og populistiske partier får større plass. Se de siste 10 minuttene av denne filmen, det gir perspektiv.

Konklusjonen er: Demokratiet er ikke perfekt, men det er allikevel verdt å kjempe for.

Du kan se programmet på svt.se frem til 2. oktober.

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: