Du er her
Hjem > Aktuelt > Endelig nesletid!

Endelig nesletid!

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

Flere og flere er begynt å betrakte brennesle med nye øyne. Mange av oss kan skryte av å ha en liten neslefarm i et bortglemt hjørne av hagen.

≡Av Arild Drolsum≡

For det er nå vi skal være oppmerksomme på neslen, mens den er fem og ti centimeter høy, og en til og med kan plukke den uten hansker, hvis en tåler å bli litt sår på fingertuppene.

Mange bruksområder

Neslen er en utmerket grønnsak. Først og fremst nå når vi er lystne på friske grønne saker til middag. Den er kjempegod til suppe og stuing, i paier, i brøddeig eller som te. Tenk deg en deilig vårsuppe med et hardkokt egg seilende i tallerkenen. Det er lettest å hakke neslen etter oppkoket (bare noen ganske få minutter i kokende vann). Men tenk også på neslen til et vinteropplag. Ferdig forvellet i småporsjoner kan du sikre deg rikelig med smågrønt gjennom vinteren, i stedet for å kjøpe spinat. Har en sitt spesielle neslested og passer på å plukke ofte der, har en friskt og godt smågrønt hele sesongen.

Vil du ikke spise neslene, kan du lage gjødselvann av dem. Når de har vokst seg store, plukker du dem og legger dem i en bøtte eller tønne med vann. La det stå og godgjøre seg til vannet er blitt brunt og lukter ille. En neve jord og jevnlig røring hjelper på lukten. Spe gjødselet i forholdet 1 del neslevann og 10 deler vann. Bruk det på tomater, i kjøkkenhagen og til andre vekster som trenger mye nitrogen.

Gamle sunnhetsanbefalinger

Fra gammelt av ble neslen anbefalt mot en mengde sykdommer, særlig mot kronisk hoste, kronisk hudutslett, kronisk og akutt leddreumatisme og lungehinnebetennelse. Men også mot svetting om natten, forstoppelse, sterk menstruasjon, gulsott, hemoroider og epilepsi. Den er dessuten bloddannende og blodrensende. En gammel bok bringer også oppskriften på ”Udtræk til te”: 3 top-spiseske-fulde til en halv liter kogende vand, skal trække 10 minutter. 2 kopper daglig.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: