Du er her
Hjem > Forsiden > Ömor Özer – et arbeidsjern.

Ömor Özer – et arbeidsjern.

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

Intervjueren opplever Ömor som en vennlig, imøtekommende og praktisk mann. Men også en person med klare meninger, mye energi og nysgjerrighet på det meste.  Riktig mann på riktig plass i cafeen på Tangenten.

Av Gunhild Gjevjon

Jeg ser Ömer gå litt frem og tilbake i cafeen. Ordne og fikse litt her og litt der slik at alt skal være på stell. Så ser han Nesoddpostens  utsendte, forsvinner inn i et  rom bak disken for å komme nygredd og riktig så pen bort til cafebordet der jeg sitter. Han smiler stort og spør om å få spandere en kaffe. – Yes, litt svart smøring, sier jeg og begge ler. Og så er vi i gang.

-Min alder er 32 år, sier Ömer, og jeg er født 28. juli 1985. Vokste opp I Tyskland og er født i Tyrkia. Flyttet til Nesodden i 2010. Før det hadde jeg vært mye hos min mor og søsken som bodde og fortsatt bor I Oslo.  

Så du behersker både tysk, tyrkisk og norsk ?

-Ja, norsk og tysk er ganske like språk så jeg synes det var lett å lære seg norsk. Når det gjelder utdannelse så har jeg fire års utdannelse som fagmann /lederskap i hotell og restaurantfaget. En utdannelse som fungere som følger: fire dager i praksis og to dagers skoleundervisning. Der vi lærer alt fra bunn , alt fra flambering, vin servering, tilberedelse av retter ved bordet osv.

 En utdannelse jeg fikk ved Braunschwiger Hof der jeg også jobbet 6 år etter at  jeg var ferdig med utdannelsen. Deretter arbeidet jeg to år som restaurantleder ved Henrys hotell/lunch bar- og restaurant. Så gikk turen til Norge for å se om Norge ville være et interessant sted å bo og jobbe i. Tok derfor et kurs i norsk samtidig som jeg hadde diverse jobber  f.eks. som snekker og helsefagarbeider.

 Men min drøm var å bli selvstendig næringsdrivende også her i Norge. Så  en dag da jeg registrerte at kafehjørnet sto tomt gikk jeg  til informasjonen og spurte om det var noen planer for cafedrift der. Fikk da opplyst at kommunen søkte etter en driver for kafeen. Da tenkte jeg og at det skal bli meg. Jeg søkte, leverte inn mitt konsept og ble intervjuet. Det gikk seks måneder og så en morgenstund kl.7.00 mens jeg lå i min seng kom gledes budskapet, at jeg var den utvalgte. 

Er det noen forskjeller på Tyskland/ Norge når det gjelder forholdene i arbeidslivet?

 -Jeg savner disiplinen som finnes i det tyske arbeidsmarkedet. Ordtaket: Ting tar tid, har det tatt meg lang tid å venne meg til. Men ellers ser jeg ingen forskjell. Den tyske grundigheten fornekter seg ikke, tenker intervjueren.

Hvordan opplever du forskjellen på utdannelsen i hotell og restaurantfaget i Tyskland og Norge?

-For å være helt ærlig kan jeg ikke si mye om utdannelsen i Norge, men du merker at det er en stort forskjell. Etter min mening er utdanningssytemet i Tyskland mer omfattende og lærerikt. Du går der i lære i en godkjent utdanningsbedrift. Får med deg mye praksis da. I Norge er det jo mest skole og teori.

 Kan du si litt om hvor mange som jobber i cafeen, åpningstider mm.

-Vi startet opp som en familiebedrift. Jeg, min mor og søster, men nå er det jeg som er driveren. Og har nå fem ansatte i tillegg til to som er i praksis hos meg.

Når det gjelder åpningstidene så er de:

 Mandag                                                                   kl.10.00 – 15.00.

Tirsdag til fredag                                                     kl.10.00 – 17.30.

Fredag                                                                     kl.10.00 – 17.00.

Lørdag og søndag:                                                 kl.10.00 – 16.00

 

Hvilke tilbud er det som er mest populære? Hvilke type kaffe, kaker og varme retter? 

-Bestselgeren vår er uten tvil de hjemmelagede bakervarene våre som er porensenpel, børek, ride osv.

Og hva er din favoritt?

-Jeg er stolt av at alle våre retter er hjemmelaget helt fra bunnen med gode og ferske råvarer. (Det er kun vi som her på Nesodden serverer hjemmelaget bakverk)

Hvilket potensiale ser du får cafeens utvikling? Samarbeid med biblioteket i forbindelse med arrangementene deres, politiske møter, åpne møter for Nesoddingene mm?

-Vi er her for nesoddingene og er alltid åpen for nye ideer og alle typer arrangementer og møter. Desto flere møter som arrangeres i cafeområdet desto bedre synes vi det er. Og så vil jeg nevne cateringtilbudet vårt. Halvparten av omsetningen vår kommer derfra.

 Hobbyer?

 -Jeg er en lidenskapelig fisker og friluftsmenneske. Driver også litt med jakt. Er medlem av Nesodden jakt-og fisker forening

Hva er det beste med Nesodden og hva savner du?

 -Det er stille og rolig  og lite trafikk her. Og kort vei til sjø og skog. Så ønsker jeg meg flere utesteder.

Tror du på TRUE LOVE?

-Ja.

Hva betyr mest for deg?

 -Familie.

 En  morsom historie?

-Jeg hadde en jobb i Bærum som vaskehjelp. Hadde der ansvaret å vaske en avdeling. Så jeg satte i gang og vaske og var ferdig med jobben etter 3 timer. Gikk så til sjefen og spurte hva jeg ellers kunne gjøre. Hun sendte meg til en arbeidskollega som jeg tilbød meg å hjelpe. Noe som resulterte i at han ble skikkelig sur. Sa at jeg ikke skulle jobbe så fort for da ødela jeg for mine kollegaer. For opplegget var slik: 8.00 -8.30: Kaffe. Så røykepause til 8.45. Deretter startet vi å jobbe. Jobbet da så sakte frem til kl. 11.00 Så var det lunch I 40 minutter. Så sakte jobbing til kl. 15.00. Etter to uker sa jeg opp. Orket bare ikke å være med på et slikt ”arbeidstempo”.

 Når var dette?

-I 2010 rette etter at jeg hadde flyttet til Nesodden

Til slutt: Klarer du å lage disse  rettene som ble servert i boken: Babettes gjestebud? 

  • 

Demidoff med kaviar (forrett).
  • 

Vaktel i sarkofag (hovedrett).
  • 

Baba i rom (dessert).

– Så klart,  svarer Ömor. – Hvor mange skal jeg lage til?

Kan hende kan det da være en ide til et samarbeidsprosjekt mellom deg og biblioteket? I så tilfelle vil du være interessert i det?

-Ja. 

Da får vi håpe at biblioteksjefen leser dette intervjuet, sier  Nesoddpostens utsendte  – For da kan biblioteket vise filmen og du servere festmåltidet som er beskrevet i Karen Blixen sin bok. Det er lov å håpe! 

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: