Du er her
Hjem > Forsiden > Svekket demokrati på Nesodden

Svekket demokrati på Nesodden

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

Demokratiet er truet. På Nesodden har tjue personer nesten all besluttende myndighet. De partipolitiske skillelinjene er borte, politikerne snakker ikke med sine velgere og samfunnsdebatten har forsvunnet. Innbyggerne stemmer hvert fjerde år, men er ikke opptatt av politikk.

Av Tormod Bjørnstad

Svensk dokumentarserie
Nesoddposten har skrevet om de svenske fjernsynsprogrammene, Länge leve demokratin. Det første programmet viste at samtalen mellom politikerne og velgerne var borte og at det bare er noe få personer som bestemmer.

Det andre programmet viste at de politiske forskjellene blir mindre og at politikken finslipes for å få presseoppslag. Det tredje programmet tok opp politiske problemer i vår globale verden og viste hvorfor demokratiet må forsvares.

Konklusjonen var at demokratiet er truet.

Relevant også for oss
Denne påstanden er gyldig også for oss på Nesodden; demokratiet i lokalpolitikken er sterkt svekket.

De valgte representantene i kommunestyret har innskrenket makt. Lovverket og de økonomiske rammene er fastsatt av fylkeskommunen og staten, og mye makt er flyttet til EU og EØS. Det begrenser velgernes innflytelse.

Vi har mangemannsvelde
Nesodden har en politisk styreform som kan kalles et mangemannsvelde, et polyarki. Det er en vanlig styreform, sier forskeren Robert A. Dahl. På Nesodden har de tre største partiene inngått en politisk avtale som gir dem flertall i kommunestyret. Til sammen har Arbeiderpartiet, Høyre og Miljøpartiet De Grønne 20 av i alt 31 representanter.

Det er altså tjue personer som sitter med nesten all besluttende myndighet i vår kommune.

Hvilken politikk ønsket velgerne?
Den politiske avtalen har ødelagt de partipolitiske skillelinjene for velgerne. Stemte du på Arbeiderpartiet, fikk du både Høyrepolitikk og miljøforkjempere med på kjøpet. Velgerne visste ingenting om dette før valget. I løpet av valgperioden har de tre partiene måttet «svelge mange kameler», men de har beholdt makten.

Tverrpolitiske avtaler som bare har maktformål svekker velgernes forståelse for ideologiske forskjeller og politiske linjer.

Samfunnskontrakten forplikter
– Skal et demokrati fungere, må borgerne delta i det politiske livet, sier professor Jonas Linde ved Universitetet i Bergen. Det er en samfunnsplikt, mener han. – Vi må sette oss inn i og ta stilling til en del politiske spørsmål.

Den svenske serien viste at folk flest ikke gidder å engasjere seg i politikk. Slik er det på Nesodden også.

Et folkestyre der borgerne ikke medvirker, men bare slenger inn en stemmeseddel hvert fjerde år, er et svakt demokrati. Spesielt når velgerne ikke vet om partiet de stemmer på kommer til å arbeide for sosialdemokratiske eller konservative mål.

Samfunnsdebatten er ødelagt
I et levende demokrati må innbyggerne vite hva politikerne arbeider med, men det finnes ingen informasjonskanaler for det. Lokalavisen dekker verken de lange linjene eller drøfter alle saker. På de sosiale mediene diskuteres bare løsrevne enkeltsaker og aksjoner.

Verst er det at debatten i kommunestyret er blitt borte. «Flertallet», som Ap, H og MDG kaller seg selv, bruker svært liten tid på å begrunne valgene de har tatt «på bakrommet». Og mindretallets synspunkter er de ikke interessert i. Derfor er det innført begrenset taletid i møtene.

Ingen politiske samtale
Ingen partier inviterer sine velgere til samtale og debatt, så «de tjue utvalgte» har svært liten kontakt med grasrota. Hvis det kommer 50–100 innbyggere på et folkemøte er det under én prosent av de stemmeberettigede i kommunen. Verre er det nok at på et folkemøte møtte ingen politikere!

Så politikerne snakker ikke lenger med sine velgere.

Når debatten mangler, svekkes den politiske forståelsen og interessen. Da er demokratiet truet!

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: