Du er her
Hjem > Aktuelt > Mobilstråling kan være skadelig

Mobilstråling kan være skadelig

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

Statens strålevern skriver at strålingen fra nye strømmålere ikke er helsefarlig. Men flere internasjonale undersøkelser viser at stråling fra trådløs teknologi og elektromagnetiske felt kan ha negative effekter på både planter, dyr og mennesker. Flere land tar nå forholdsregler mot sterk eksponering.

Av Tormod Bjørnstad

På Kypros er trådløse nettverk forbudt på barnehager og skoler.
På Kypros er trådløse nettverk forbudt på barnehager og skoler.

Tidsskriftet Helsemagasinet vitenskap og fornuft, VOF, har utgitt et temanummer om stråling. Flere artikler handler om ulike typer stråling og hvilke forskningsresultater som foreligger. Tidsskriftet vil følge opp med et nytt temanummer om stråling i august.

 

Måleren kan ikke slås av
Nesoddposten har i flere artikler skrevet om problemene med de nye smartmålerne som alle husstander skal ha installert innen 2019. I en artikkel i VOF kommer det frem at strømmålerne sender en «her-er-jeg-melding» 70–90 ganger i minuttet, hele døgnet. Den kan ikke slås av. Nye undersøkelser viser at strålingen er langt høyere enn strålingen fra mobiltelefoner.

Elever fant ut at stråling hemmer spiring
I 2013 fikk danske elever i niende klasse en pris i en vitenskapskonkurranse. Undersøkelsen de la frem vakte stor internasjonal oppsikt. Elevene hadde plassert skåler med karsefrø i to rom. I det ene rommet ble frøene utsatt for stråling fra mobiltelefoner. Etter tolv dager kunne de dokumentere et oppsiktsvekkende resultat: Frøene i det ene rommet hadde spirt og vokst. Men frøene som var utsatt for stråling hadde dårlig spiring og vekst, mange frø var mutert eller døde.

Gjentok forsøket i laboratorium
Et forsøk av mindreårige elever i naturfagrommet på en dansk skole var ikke tilfredsstillende for vitenskapsfolk. Den belgiske forskeren Marie-Claire Cammaerts og svensken Olle Johansson gjentok forsøket under kontrollerte betingelser og fikk de samme resultatene.

Undersøkelser på mange områder
Det er uenighet om elektromagnetisk stråling har skadelige helseeffekter. Den amerikanske forfatteren Katie Singer har skrevet boken An Elecronic Silent Spring. Her presenterer hun forskningsresultater fra både plante- og dyreliv og virkninger på mennesker.

«Føre var prinsippet» brukes i mange land
Tidsskriftet VOF peker på at i Norge er det liten debatt om strålefarene. Men andre land legger til grunn at stråling kan være skadelig:

  • Frankrike forbyr mobiltelefoner i skoler og høyskoler fra 2018.
  • På Kypros er trådløse nettverk forbudt på barnehager og skoler.
  • Spania har tildelt uførepensjon til en mann som lider av overfølsomhet.
  • Tyskland anbefaler begrensninger i bruk av rutere.
  • India har stengt en mobiltelefonmast fordi den kan ha forårsaket kreft.
  • Japanske leger advarer mot overdreven bruk av smarttelefoner.

Den australske organisasjonen EMR Australia utgiver en gratis kvartalsrapport med nyheter om stråling.

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

One thought on “Mobilstråling kan være skadelig

  1. Dette er ett veldig viktig tema som vi i Norges Miljøvernforbund har jobbet med siden stiftelsen av forbundet i 1993 og som vi fortsatt jobber med som eneste miljøorganisasjon i Norge. Her er det grunn til å bruke føre var prinsippet i stor skala og wifi burde ikke vært tillatt i hverken barnehage eller skole. Smartmålere og installering av disse er ett overgrep mot det norske folk og her må en bare jobbe imot.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: