Du er her
Hjem > Forsiden > Noen tanker fra forfatter Jens Bjørneboes tale til årets russ i 1956.

Noen tanker fra forfatter Jens Bjørneboes tale til årets russ i 1956.

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

«Vi er endelig ankommet til formyndermenneskets tidsalder.» «Saken er at mennesket er usynlig.»

Av Gunhild Gjevjon

«Bjørneboe sa der og da at åndsfriheten var i fare. Hevdet at både fascisten, nazisten og sosialisten hadde sammenfallende svar på hva som var veien til lykke. At du hos dem ikke får noe annet svar enn at tilpasning er veien til lykken. Og at de som ikke skjønner det, må man hjelpe til å forstå det, da det er til deres eget beste.»

Sa også at » … Vi endelig er ankommet til formyndermenneskets tidsalder. At mennesket er usynlig. » Og  at …» hvis han sto på skafottet og skulle holde sin siste tale, ville han gjenta disse tre ordene: Mennesket er usynlig. For: …”Hvem vet hvem dere er? Dere vet det ikke selv. Jeg vet det ikke. Aller minst vet ”myndighetene” det.»

Og mente at » … Det ikke finnes en fri individualitet så lenge mennesket utelukkende defineres som refleks av biologiske og sosiologiske faktorer og det ikke finnes en menneskesjel hinsides- eller bedre sagt innsides – disse faktorene. Og derfor, siden mennesket ikke kan hente sine handlinger ut fra seg selv, trenger å ha formyndermennesker som vet bedre.»

Han avsluttet talen til russen slik: ”Den neste generasjons oppgave må være å bli riddere og forsvarere for mennesket – Det usynlige. ”

Det har gått 62 år siden dikteren og samfunnsrefseren Jens Bjørneboe holdt denne talen. Hvorvidt hans budskap, om det usynlige mennesket, fortsatt er aktuelt blir det opp til hver og en av oss å tenke igjennom.

«Tale til årets russ» står i sin helhet i Jens Bjørneboes bok: Norge, mitt Norge. Essays om formyndermennesket.

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: