Du er her
Hjem > Forsiden > Gullfugl i “Virksomhet Kultur»

Gullfugl i “Virksomhet Kultur»

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Sagt om Jutta Bachmann: Hun har en høy arbeidsmoral og stor gjennomførings-evne. Noe som gjør at de prosjekter hun er delaktig i, eller ansvarlig for, er i trygge og skapende hender. På intervjuerens spørsmål om utdannelse/arbeidslivserfaring så er den så omfattende og allsidig at det knappest er til å tro. Nesodden kommune har tydeligvis ikke bare gjort et godt valg, men fått tak i en gullfugl her.

Av Gunhild Gjevjon

Jutta kommer presis, men blir stoppet av flere på sin vei mot intervjueren. Det er tydeligvis mange som har noe de vil drøfte med henne. Hun kjøper seg en kaffe og intervjuet kan begynne. På spørsmål om alder, når hun kom til Norge og hvorfor hun valgte å bo på Nesodden, kommer svarene kontant.

-Jeg er 57 år, sier hun. Her avbryter intervjueren henne.- Det hadde jeg ikke trodd, du ser yngre ut. – Da sier vi 37 år, sier Jutta, og vi må begge le. – Vi flyttet fra Tyskland til Norge i 2001,  fortsetter hun. – Flyttet hit fordi mannen min fikk tilbud fra Universitet i Oslo i 2000. Han er professor i molekylærbiologi og driver med forskning innen biodiversitet og evolusjon innen grønnlandshval og laksedreperen gyrodactylus.  Men nok om det siden jeg aldri hadde vært i Norge før, satte jeg meg foran PCen for å sjekke ut hvor det kunne være bra å bo  i nærheten av Oslo. Leste da om en ferge som gikk mellom Oslo og Nesodden. Noe som hørtes romantisk ut. Og da var det gjort. Vi kjøpte hus på Nesodden og jeg og barnet vårt kom hit i 2001.

På spørsmålet om utdannelse og arbeidslivserfaring svarer, Jutta at hun bare vil nevne det viktigste. Og intervjueren setter seg godt bakover i stolen og lar seg imponere.

-Etter å ha tatt videregående ville jeg gjøre noe givende, og tanken var å bli sosialarbeider eller lærer. Fikk arbeidserfaring i et hjem for psykisk og fysisk utviklingshemmede. Jeg lærte masse, og tilbrakte hver helg og ferie i dette hjemmet mens jeg studerte engelsk og fransk for å kunne bli lærer på videregående skole. Etter eksamen, trengte jeg å tjene penger og ble personlig assistent til en professor ved Max Planck Instituttet. Han ble nøkkelen til min videre utdannelse da jeg fulgte ham over til Miami i USA. Der han jobbet  innenfor utdannelse og forskning. Noe som førte til at jeg studerte biologi og tok en doktorgrad i genetikk for å så kombinere pedagogikk og akademisk forskning. Etter noen år som administrativ leder for en forskerskole og forfatter av en del forskningsartikler var tiden inne for å få barn. Jutta smiler stort, det er tydelig at minnet om å få barn gir glede.

Hun tar en liten pause og en slurk kaffe før hun fortsetter med å si:  – Siden både mannen min og jeg er biologer, anså vi det for lite sannsynlig at vi begge skal kunne få jobb i samme by/universitet, så jeg opprettet mitt private firma: ”Den heter Bachmann Consultingo der jeg tilbyr alt jeg har lært og utdannet meg i. Jeg tar oppdrag fra så vel det private som det offentlige samt fra universitetssystemet, og har jobbet med organisasjoner verden rundt. Jobber mest som rådgiver og foredragsholder i vitenskap.

Og så skjedde det gledelige at jeg i 2007 ble headhuntet til stilling som prosjektleder for Kulturisten i Nesodden kommune av daværende kultursjef Marit Mellem. Et tilbud jeg fikk da jeg var leder for Jaer skoles musikkorps og vi vant en konsert med Wig Wam i september 2007. 

Nå er det intervjuerens tur til å ta seg en liten pause og en kaffeslurk. Det krever konsentrasjon for å henge med Jutta, men kaffen virker og Jutta avslutter sin gjennomgang av studier/arbeidslivserfaring med å si at hun har kuttet ned på den vitenskapelige fronten som innebar mye reising. – Vitenskap og kultur passer bra sammen, sier hun. Vitenskap er kultur og kultur vitenskap.

Og hvorfor mener du kultur er viktig i en kommune som Nesodden?

– Kultur er egentlig veldig mye forskjellig. Det sies at Nesodden er den kommunen i Norge med flest kunstnere, og da menes det spesielt kunstnere som driver mindre virksomheter. Vi må ikke bare se kultur som nytelser i form av utstillinger, konserter og forestillinger, men også, og ikke minst, som en næring kunstnerne bør kunne leve av. Vi må ikke glemme at Nesodden er et flerkulturelt samfunn og alle de forskjellige kulturene påvirker hverandre. Noe som igjen påvirker hvordan vi omgås andre mennesker, og hvilke verdier vi synes er viktige. Kultur handler stort sett om ting som vi mennesker gjør sammen, som binder oss sammen. Derfor bør kultur hele tiden stå på dagsorden. Jutta har snakket seg varm nå.  At kultur er noe hun brenner for kan det ikke være tvil om. 

Hva driver deg?

-Gleden av å skape og overføre mitt engasjement til Nesoddens befolkning, til mennesker generelt.

Hvordan er en dag hos deg?

-Ingen dag er lik. Og, siden jeg driver med forskjellige prosjekter, må jeg planlegge dagen min veldig nøye. Tror nok at jeg er veldig disiplinert. 80% av dagen er planlagt, 20% vet jeg, av erfaring, vil bli fylt av andres uventede ønsker og planer. En slik type planlegging gjør at jeg ikke kommer i noen tidsklemme.  

Har du noen interesser/hobbyer?

-Jeg liker å løpe, helst halvmaraton, og liker å forbinde det med reising. Elsker dyr, spesielt kattene mine. Og så liker jeg å lese og jobbe med humanitært arbeid, og å gjøre ting for andre.

Og så er du engasjert i Rotary. 

-Ja, jeg skal være guide for Rotary i Hamburg  i 2019. En oppgave jeg gleder meg til. Fra 1. til 5. juni arrangeres den internasjonale Rotary Convention der, og over 20.000 rotarianere er ventet. Gleder meg til å møte mine venner fra nær og fjern igjen. Og i det samme året blir jeg distriktsguvernør i Rotary for et område som omfatter Østfold, Akershus og et område i Sverige. Noe som omfatter 48 klubber med 2000 medlemmer. Gleder meg virkelig over tillitten jeg har fått.

Drømmer for kulturområdet på Nesodden?

-MERE PENGER!!! Hvordan skal man klare å skape gode kulturtilbud /arrangementer uten penger? Kultur er ikke gratis. Og vi trenger et kulturhus for det er mange kulturaktører på Nesodden som trenger plass for å kunne vise og lære bort tilbudene sine til nesoddingene.

Og så forundres jeg over hvorfor kultur ikke er lovpålagt?  For kultur har mange fordeler. Forskning viser blant annet at barn som er engasjert i musikk-aktiviteter gjør det bedre enn sine likealdrende når de lærer språk og matematikk. På forskning.no finnes det fakta som viser det.

Hva er det du setter mest pris på med Nesodden. Hva savner du?

-Kombinasjonen av nærheten til storby og natur er topp her på halvøya. Men jeg savner et sentrum med tilbud som apotek og post på Fagerstrand.

Har du noen bok, film og musikkforslag å komme med til Nesoddpostens lesere?

-Jeg liker best dokumentarer, både når det gjelder bøker og film.  Liker også opera. Men egentlig hører jeg alt, spesielt når jeg kjører bil. Elsker spesielt Kraftwerk. Og har flere bøker i hylla som skal leses over sommeren, blant annet Perlesøsteren av Lucinda Riley og Jo Nesbøs Macbeth.

 Hva gjør deg glad?

-At man er ærlig og rettferdig. Og at jeg kan hjelpe en annen og gjøre en annen glad.

Tror du på True Love?

-Hmmm – Katten min elsker meg, men om det er «true love» eller om hun kun elsker meg for matens skyld er vanskelig å finne ut. For meg er «true love» ikke den hormonstyrte forelskelsen som kan gå over like fort som man blir begeistret for et menneske. Å ikke kaste et langvarig forhold i søpla med en gang når man møter motgang – som man gjør med ødelagte materielle ting. Det er «true love» for meg.

Til slutt sier Jutta at hun hver uke leser Nesoddposten. At hun spesielt er interessert i intervjuene og av de temaene som Nesoddposten er opptatt av.

Nesoddpostens utsendte takker for rosen og ser Jutta gå til neste møte. Tenker at hun beveger seg raskt, noe som nok viser at det å løpe halvmaraton gir resultater.

Juttas forfattervirksomhet:

La oss begynne med den boken hun har oversatt og som ble utgitt i april 2018 : ”The Awful English Grammar.” Det var et samarbeidsprosjekt med en engelsk forfatter og lærer for de engelsklærerne Jutta har jobbet sammen med i over 20 år.

Så har hun oversatt og skrevet et kapittel i boken: ”Prions in humans and animals.” (Forskning på kugalskap mm). Utgitt i 2006.

”Der Information Broker – Information suchen, sichten, präsentieren.” Utgitt i 2000 på forlaget Addison – Wesley. Utgitt i 2000. En bok Jutta har skrevet på oppdrag av et kjent tysk konsulentselskap.

MHC Ligands and Peptide Motifs – Et samarbeidsprosjekt med Juttas tidligere sjef ved Universitetet i Tübingen. Utgitt I 1997.

I tillegg til dette er hun forfatter av over 40 artikler, markedsundersøkelser mm. Så la det ikke være noen tvil om at denne damen liker å skrive. Nå skriver hun på en bok som omhandler de siste fire ukene av morens liv.

 

 

 

 

 

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: