Du er her
Hjem > Forsiden > I 2020 er det 100 år siden dikteren, menneskevennen og opprøreren Jens Bjørneboe ble født.

I 2020 er det 100 år siden dikteren, menneskevennen og opprøreren Jens Bjørneboe ble født.

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

9. oktober 2020 er det 100 år siden Jens Bjørneboe ble født. Han bør feires og æres.

Av Gunhild Gevjon

Her er mine avskjedsord til denne store dikteren. De sto i Dagbladet i 1976:

«I møte med Bjørneboes diktning ble min kritiske sans forløst. Ydmykheten for ham var total og paradoksal, for han søkte ikke lydigheten, men sviket. Sviket mot den blinde lojalitet og formyndermennesket.

I boken ”Før hanen galer” viser han hva det lydige besteborgerlige mennesket i all sin gru er i stand til. Gjennom sin kamp mot den Dorenfeldske rettsstat, fengsel- og skolevesen, er han en av de få voksne mennesker jeg og min generasjon har ærbødighet og respekt for.

I hva ligger så denne dikterens genialitet? Jeg tror svaret kan rommes i hans menneskelighet. I hans medlidenhet og innlevelse i lidelse. I et raseri mot overgrep mot de svake i samfunnet.

I kampen mot formyndermennesket som han avkler med sylspiss penn, blir han vår. For det er oss han forsvarer mot Dorenfeldter og salamandere og vi følger ham, vår forsvarer, i avisspaltene, i rettssalene og i diktningen.

Hvem vi er? Vi er en generasjon av unge som hører ordfløyterens toner og følger dragningen mot dette mennesket som har et slikt stort hjerte for oss. Og fryder oss over hans spidding av autoriteter og forundres over hans personlige mot.

Etter 24 års dypvannsdykking i bestialitetens historie vil han forlate ondskapen, opp i dagslyset, for å

skrive historien om friheten. Og jeg gleder meg over den bebudede skilsmissen, men i underbevisstheten murrer det et spørsmål. 24 års samboerskap er lang tid – er en løsrivelse mulig?

Så kommer hans avskjedsdikt med Kong Alkohol. Og bare den som er følelsesmessig blind, unngår å forstå hvilken kamp dikteren står ovenfor. Angst-og depresjonsfordriveren, inspiratoren og vennen Kong Alkohol, som har utviklet seg til hersker og tyrann, skal nå gis avskjed i nåde.

Budskapet om hans selvmord fremkaller angstsort sorg. Hvem skal nå tukte formyndermennesket og tale det lille menneskets sak? Svaret på det spørsmålet har jeg, 42 år senere, ikke fått.»

https://no.wikipedia.org/wiki/Jens_Bjørneboe

http://www.nesoddposten.no/?s=jens+bjørneboe

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: