Du er her
Hjem > Forsiden > Nå må vi våkne!

Nå må vi våkne!

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

KOMMENTAR

Nå er det like før forslaget til ny Kommuneplan legges ut på høring. Det er det viktigste dokumentet for oss alle fordi det legger rammene for hvordan kommunen kan utvikle seg i årene fremover. Det beskriver hvor man kan bygge og hvor det skal vernes. Nå må vi alle stille opp, selv om det blir sommerferie. Vi må gi politikerne og administrasjonen våre synspunkter og kommentarer. Det gjelder vår fremtid her på halvøya.

Av Tormod Bjørnstad

Vi har tidligere skrevet om forslaget til ny Kommuneplan som om kort tid vil bli lagt ut på høring.

Nå må vi gjøre oss klar til å jobbe litt. Du må ikke ta sommerferie før du har satt deg inn i denne planen!

Kommuneplanen legger viktige rammer. De regionale myndighetene har laget regionale planer som Nesodden må følge. Viktigst er prinsippet om at 80 % av boligveksten skal komme i vekstsoner ved trafikale knutepunkter, sentre, det vil si Nesoddtangen brygge. Kommunen foreslår at Fagerstrand også skal bli et senter, kanskje det blir godkjent. Men resten av kommunen vil bare få såkalt vedlikeholdsvekst, dvs. en ganske langsom utviklingsvekst. I vekstsonen blir det sterk fortetning.

Midt i sommerferien?
Det ser ut til at planen blir lagt ut tidlig i juni. Fra da av har vi åtte uker å arbeide på. Er det gjort med overlegg? Det betyr at halvparten av høringstiden er lagt midt i sommerferien! Det er et eldgammelt triks som ikke er en moderne kommune verdig, synes vi.

Hvordan skal man få arrangert allmøtene som bør gjennomføres i hver eneste valgkrets? Hvordan har administrasjonen og politikerne tenkt til å stille opp? Vil de bruke sommerferien sin til å forklare og diskutere kommunens fremtid med innbyggerne?

Vi tviler på det.

Hvem kan svare oss?
Vi ønsker oss en vakttelefon som vi alle kan ringe til når vi har spørsmål om planen: «Hva betyr det lillafargede og stripede område som ligger opp til min eiendom?» «Hvorfor er det tegnet et rødt område på nabotomten?»

For planen er ikke enkel. Selv politikerne måtte innrømme at de ikke forsto plankartet og fargene i kartet. Så vi vil trenge hjelp!

Rådmann: Får vi en vakttelefon som er bemannet med dyktige folk i hele sommer mellom 08.00 og 20.00?

Får vi snakke med politikerne?
Vi må kontakte politikerne. De skal bestemme, og de trenger våresynspunkter. Snakk med dem. Ring lederen i det partiet du stemte på sist. Spør hva hun eller han mener om planen. Fortell hva du mener, hva du synes er OK og hva du er imot.

Denne planen kan resultere i dramatiske endringer om noen år. I Oslo er det satt frem forslag om store endringer. For eksempel er beboerne rundt Smestadkrysset nå redde for at eneboligene deres skal rives for å få bygget nye høyhus.

Hva kan skje på Flaskebekk, Nesoddtangen og Oksval i fremtiden? Må rekkehus og terrassehus rives for å gi plass til de boligene vi trenger på Nesodden?

God sommer med Kommuneplanen!

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: