Du er her
Hjem > Forsiden > Roma, den evige stad

Roma, den evige stad

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Reisebrev fra Roma. Del I

Av Gunhild Gjevjon

Fakta om Roma, Nesodden og denne turisten:

  • Asterix og Obelix beseiret ikke Julius Cæsar og romerne.
  • Roma ligger sør for Nesodden.
  • Nesoddpostens skribent har ikke gått catwalken på Spansketrappen.

Det sies at alle veier fører til Roma. Kan hende det, for når jeg går ut fra flyplassen og inn på toget som bringer meg inn i byen, er det noe  som skjer. Jeg får en forunderlig følelse av å komme hjem. Og overraskes over hvor stille det er i gater som ligger innenfor de trafikktunge og støyende trafikkårene. Noe jeg tror skyldes at de mange massive stein-bygningene fungerer som støyskjermer.

Noe annet som forbauser meg er at i motsetning til i Oslo, er det få tiggere her. Ikke vet jeg hva årsaken er, men kan hende er et av svarene at mange av Romas kirker er åpne til kl. 19.00 om kvelden. Jeg ser at tiggerne og de fattige benytter kirkene for både å varme seg og be.

Og  i motsetning til i Oslo, finnes det i Roma fortsatt et stort utvalg av små spennende klesbutikker. Samt at McDonalds-skilter så og si er fraværende.

Så over til hva jeg mener alle bør oppleve og se i Roma.

*Peters-plassen er et selvfølgelig sted å begynne. Når paven holder messe er det en opplevelse å være der. Omgitt av den voldsomme kraften og energien som folkehavet rundt deg avgir når de synger og svarer sin pave. Og der de ved messens slutt hilser hverandre med ordene Guds fred. En vakker skikk som er en del av seremonien i alle katolske messer.

*Så, meget kort om Peterskirken: Den ble bygget av keiser Konstantin i 324 e. Kr. på det stedet der apostelen Peter skal ha blitt begravet etter korsfestelsen i år 64. e.kr. Fra den første kirken finnes det der en skulptur av ham. På grunn av  at de troende gjennom århundrene har kysset og klappet slik på den ene foten, er den nå nesten borte.

Av de utallige kunstverkene i Peterskirken er Pietà, av Michelangelo, skapt i 1499, et must. Skulpturen er liten, men budskapet stort. Hvordan Michelangelo, som bare var i begynnelsen av 20-årene, hadde en forståelse for, og evnen til å gjenskape Marias ufattelige sorg over sønnens død, er vanskelig å forstå. (Pieta er 1.74 x1.95 m.)

Pantheon, alle Guders tempel, tilegnet alle troende, er også en bygning som bør sees og oppleves.  Det ble bygget i år 27 f.Kr  og er et av de best bevarte templene i Roma. Denne runde bygningen har samme diameter som høyde, 43.30 m. Åpningen i toppen av kuppelen, oculuser tempelets eneste lyskilde.  I et lys der mange står og ber sin bønner.

Så vil jeg avslutte med  å fortelle om Sant Paulus kirken som ligger utenfor muren i det gamle Roma og som har en  sjeldent vakker klosterhage.  Kirken ble bygget på 300-tallet på stedet der Paulus ble begravet etter å ha blitt halshugget. Den ble ødelagt av brann i 1823, men bygget opp igjen som en korrekt rekonstruksjon av den gamle basilikaen.

Inne i kirken finnes det bilder av alle pavene, til og med den som er nå, tilsammen 167. Seks rammer står tomme for kommende paver.  Det sies at når den sjette paven dør vil verden gå under. Den som lever får se, tenker jeg.

I basilikaens lille butikk finner du også en aldeles vidunderlig Benedettini/Benediktiner-likør med navnet: ”Disaronno Orginale”, laget siden 1525. Indigrinser zucchero, infuso d´erbe inneholdende 42% alkohol.

Besøkende, kan også, som jeg gjorde denne gang , oppleve en uventet konsert. Og få gleden av å lytte til musikere som fremførte verker av Hendel og Bach på obo og orgel.

I de to neste utgavene av Nesoddposten kommer:

Del II: Et utvalg av Romas Maria-kirker/basilikaer: Reisebrev fra Roma.

Del III: Et paradis for Romas hjemløse katter. Reisebrev fra Roma.

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

One thought on “Roma, den evige stad

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: