Du er her
Hjem > Aktuelt > Rebus – en klassisk spørrelek

Rebus – en klassisk spørrelek

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Er du interessert i klassisk musikk? Hver søndag kan du delta i en morsom lek på radiokanalen NRK Klassisk. Eirik Os Simonsen spiller kjent og ukjent klassisk musikk, og kan du navnet på komponistene, kan du gjette deg frem til ukens kodeord. Gøy!

Av Tormod Bjørnstad

Simonsen starter programmet med et tips til ukens kodeord. Vi setter oss vel til rette og hører de vakre tonene fra ouverturen til operaen Tryllefløyten strømme ut i stuen. Hva har denne musikken med dagens ord å gjøre?

– Kodeordet er et musikkuttrykk på åtte bokstaver, sier Simonsen. Av og til klarer vi å gjette kodeordet med en gang, men som regel trenger vi å løse deloppgavene for å være sikre.

Den kjenner jeg!
Vi får så høre den første av åtte oppgaver; en for hver bokstav. – Denne komponisten har et etternavn på tolv bokstaver. Bruk den første bokstaven, sier Simonsen. Det braker løs kraftfull musikk med et stort orkester. Jo, dette kjenner vi! Men hva er det igjen? Med stor iver lytter vi til de kjente temaene. Så hører vi smellene fra kanoner i bakgrunnen. Det er jo 1812-ouverturen til Tsjajkovskij!

Så derfor er første bokstav i kodeordet T.

Stor variasjon
Programlederen er dyktig og lager oppgaver med variasjon i musikkuttrykk, stilarter, tid og sted. – Den neste komponisten har et etternavn på fem bokstaver. Vi har diagonalt system, så bruk bokstav nummer to, sier han.

En vakker sopran jubler ut i eteren, akkompagnert av piano. – Nei, sjå kor det blåner her, synger hun. – Haugtussa, sier jeg. Det er Grieg, bokstaven er R.

Ikke bare ren klassisk musikk
Litt senere i programmet kommer kjente toner fra moderkanalen P1. Det er en kjenningsmelodi. – Reiseradioen, tenker jeg, men ombestemmer meg straks. Det var starten på Nitimen, men den er blitt borte fra programmet nå. Men hvem har skrevet melodien? Jeg googler, og snart finner jeg at do-da-daa er skrevet av en mann som heter Blake til etternavn. Jeg skriver ned den fjerde bokstaven, K.

Mot slutten kommer det kjente toner fra Valdresmarsj! Hvem vet hvor mange ganger jeg har dirigert den. En av de beste marsjene for musikkorps. Komponisten er Hanssen med to s-er. Jeg bruker bokstaven N.

Hva er dette?
Siste oppgave må jeg lytte nøye til. Jeg har hørt musikken, men hva er det? Det må da være Mozart? Så hører jeg noen musikalske figurer som bekrefter det; musikken må være fra Jupiter-symfonien.

Denne gangen skal vi bruke komponistens fornavn, altså Wolfgang. Jeg skriver bokstaven, G,

Derved er hele kodeordet på plass: TREKLANG. Og det er jo nettopp starten på Tryllefløyten; vakre treklanger fra blåserne. Jeg tar frem mobilen og sender inn løsningen. Kanskje jeg vinner radioen?

Det spiller ingen rolle. Det morsomste er å delta, og å finne kodeordet.

Så er det bare å glede seg til neste søndag, og ny Rebus.

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: