Du er her
Hjem > Aktuelt > To duftende rosefavoritter

To duftende rosefavoritter

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

Jeg hadde gitt opp å ha stilkroser og buskroser i hagen på grunn av rådyrene, men så forsøkte jeg med et par slyng/klatreroser. De har nå etablert seg, og får stå i fred.

Av Arild Drolsum

Alchymist”

”Alchymist” er en av få roser som er og har vært populær over hele verden i flere tiår. Utviklet i Tyskland i 1956. Fargen på blomstene varierer med vær, temperaturforhold og alder, noe som gjør den spesielt attraktiv. Blomstene åpner seg fra runde, gule knopper og viser mer enn 40 kronblad. Selv med ulike fargenyanser vil blomstene fortone seg gule med kronblad som blekner noe mot ytterkant. Mye sol gjør blomstene mer oransjefargede. Tåler litt skygge og takler regn forbausende bra. Mange setter pris på at den er en hurtigvoksende rose. Om høsten kan den skyte opp 2 meter høye skudd, som ikke må forveksles med villskudd. Blomstringen skjer midtsommers, men står lenge i blomst dersom det ikke er for varmt i været. ”Alchymist” passer godt som solitær, ved en rosesøyle, ved pergolaer eller mot vegg. Den krever plass og er ikke så lett å lede med sine stive grener.

Lykkefund”

”Lykkefund” er en historisk rose som er utviklet i Danmark i 1930. Den har kremhvite, halvfylte blomster, og de kommer i mengder. Nesten alle samtidig, slik at blomstringen blir kort og kraftfull. Den blomstrer vanligvis i slutten av juni, men på grunn av varmen er blomstringen alt i gang hos meg. Og det dannes små nyper om høsten. Når den har etablert seg, så lager den lange årsskudd (på det meste 4 meter) og dermed er den genial mot trær eller over pergolaer. Selv har jeg den ved et dødt plommetre. Og finest er den når den får utfolde seg i fri form. ”Lykkefund” er høyt elsket av humler og bier, for de kommer lett ned til pollen og nektar. Fylte roser er uinteressant for insektene.

Billedtekst:

Alchymist” er vakker helt fra den står i knopp til den visner.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: