Du er her
Hjem > Forsiden > Tre Mariakirker. Reisebrev fra Roma. Del II.

Tre Mariakirker. Reisebrev fra Roma. Del II.

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Av Gunhild Gjevjon

 *St. Maria Maggiore.

Den største Maria-kirken i verden ligger i Roma og heter «St.Maria Maggiore. Den ligger vakkert til på en høyde. Og av alle de romerske basilikaene, har denne, slik jeg ser det,  den mest vellykkede blandingen av ulike arkitektoniske stiler. Sagnet sier at pave Liberius  (352 e.Kr) drømte at jomfru Maria sa til ham at han skulle bygge en kirke på stedet der det falt snø. Den 5. august falt det snø på Esqulin. Hvert år minnes derfor den romerske kirke snømirakelet med en gudstjeneste der tusenvis av blomster daler ned fra taket i St. Maria Maggiore.

 *St.Maria del Poppolo.

Santa Maria del Popolo er en av yndlingskirkene til romerne . To av de mest kjente kunstverkene i denne kirken er malt av barokkmaleren Caravaggio og befinner seg  i Cherasikapellet. Paulus omvendelse og Peters korsfestelse.

Det førstenevnte maleriet viser Paulus, som tidligere var en ivrig romersk kristendomsforfølger, bli kastet av hesten på vei til Damaskus. Og opplever da i et syn at Jesus taler til ham .

Peters korsfestelseviser apostelen Peter bli korsfestet med hodet ned. Peter skal ha ønsket det slik fordi han mente at det ville være en alt for stor ære å bli korsfestet som mesteren selv.

Det fortelles også om Peter at han under den store brannen  i Roma i år 64 e. Kr. rømte utover Via Appia Antica, og på veien opplever å møte Jesus, hvor disse berømte ordene ble sagt: Domine quo vadis?.  Hvor går du hen Herre? Og at Jesus skal ha svart: Tilbake til Roma for å bli korsfestet for annen gang. Peter forsto budskapet, vendte om og møtte sin skjebne i Roma.

Dette er to kunstverk som gjør sterkt inntrykk.

*Via Appia Antica.

Det var på Via Appia Antica Paulus falt av hesten og hadde forannevnte syn. En vei som ble anlagt 300 år f. Kr. og som forbant Roma med Hellas. Det var langs hele denne inngangsveien slavene fra Spartacus-opprøret  ble korsfestet. Og der du og jeg fortsatt kan gå på over 2000 år gamle steiner.

*Santa Maria in Trastevere.

Dette er den eldste Mariakirken i Roma og sannsynligvis den første som ble bygget for offisiell gudsdyrkelse. Den kan være bygget så tidlig som på pave Callixtus tid 217-222 e.Kr. Kirken er berømt for sin vakre 1200-talls mosaikk av «Pietro Cavallini, hvor Marias liv er tema.  I apsis finner vi Marias kroning (som himmeldronning) der kunstneren har fremstilt Jesus og Maria nesten som jevnbyrdige idet Maria for første gang er plassert på den himmelske trone.

På spørsmålet om hva som som er det vakreste jeg har sett i Roma er svaret: Det er to eldre mennesker som sitter på en kirketrapp med sine smilende og milde ansikter vendt mot solen. De holder kjærlig rundt hverandre. Klærne viser at de på det økonomiske plan tilhører de aller nederst nede. Jeg blir stående og se og se, og så ser de meg. De vinker til meg og jeg vinker tilbake.

Og jeg kommer til å tenke på Paulus vakre ord om kjærlighetens kraft (Paulus 1.brev til korinterne 13 : Kjærlighetens vei) som slutter slik.: «Nå ser vi som i en gåte, da skal vi se ansikt til ansikt. Nå forstår jeg stykkevis, da skal jeg forstå fullt ut, slik Gud kjenner meg fullt ut. Så blir de stående disse tre: Tro, håp og kjærlighet. Men størst blant dem er kjærligheten.»

Siden ånd og materie hører sammen, her er fire spisesteder som kan anbefales:  

*Spirito de Vino. Adresse: Via dei Genovesi, 31/a/b,

Her serveres det meget god mat og vin. Kjelleren her stammer fra byens eldste bygning, fra før Kristi tid. I tidligere tider hadde huset en synagoge.

*Romloin Trastevere. Via Porte Seffiimiano 8 er et sted med atmosfære. Restauranten ligger som den først nevnte i Trastevere og knyttes til en trist kjærlighets historie. Det sies at dette var den store maleren Raphaels hus. At han her levde sammen med sin elskede, La Fornarina som var datter til en baker.  De bodde sammen til han døde. Men at før han forlot denne verden måtte han velge mellom enten å få den siste olje eller fornekte sin elskede fordi de hadde levd i synd uten å være gift.  Han valgte oljen. La Fornarina fikk ikke en gang være tilstede i begravelsen.

* L´Fau Vive: De syngende nonners restaurant. Adresse: Via Monterone, 85.

Dette er en forunderlig restaurant drevet av nonner tilhørende Karmellitterordenen. Her serveres det velsmakende og enkel mat. Sangen de fremfører er stemningsfull og vakker.

*Og de restaurantene som serverer artisjokker på jødisk vis. Helt vidunderlig.

Del I: http://www.nesoddposten.no/den-evige-stad/

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: