Du er her
Hjem > Aktuelt > Tyske Bayer overtar amerikanske Monsanto

Tyske Bayer overtar amerikanske Monsanto

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Den tyske farmasøytiske giganten Bayer og den amerikanske kjempen Monsanto har fusjonert og blir derved verdens største produsent på jordbruksområdet. Bayer/Monsanto-gruppen blir av naturvernerne omtalt som «et ekteskap satt sammen i helvete». Bayer må finne et nytt navn, for kollektive protester har ødelagt merkevarenavnet Monsanto.

Av Bjarne Nordbeck

Det ryktes at det nye navnet blir Twix, men det er ikke bekreftet. Bayer kunne ikke bruke Monsanto-navnet videre fordi det er blitt svært upopulært. Årsaken er at Monsanto produserer verdens mest brukte sprøytemiddel, glyfosat, og har flere patenter på genmodifiserte frø til matvareproduksjon.

– Dette megaselskapet vil gjøre sitt ytterste for å påtvinge våre landsbygder giftige sprøytemidler og genmodifiserte plantefrø, sier Adrian Bebb fra naturvernforbundet Friends of the Earth.

Store protester
Aktivistgrupper har i lang tid hatt søksmål mot EU og flere regjeringer for å få mer åpenhet i godkjenningen av glyfosatmidler og genpatenter på planter og frø. EU har bestemt at produsentene ikke lenger kan holde sine risikostudier hemmelige.

Monsanto har lenge vært mislikt av miljøaktivister for sin rolle i fremstilling av genmodifiserte avlinger og det dødelige ugressmiddelet Agent Orange, som ble brukt av USA i Vietnamkrigen.

Nesoddposten har tidligere skrevet om det giftige sprøytemiddel neoniktinoider og EUs beslutninger: Biene fikk siste stikk og EU vil la biene surre

Bayer fikk godkjenning for oppkjøpet
Amerikanske og europeiske myndigheter godkjente sammenslåingen 7. juni 2018 etter at selskapene solgte eiendeler for ni milliarder dollar for å redusere sin dominans på det globale frømarkedet.

Langvarige forhandlinger
Bayer annonserte fusjonsavtalen allerede i 2016. Den amerikanske antitrust-divisjonen har undersøkt fusjonen fordi de har var bekymret for om fusjonen ville drive opp frøprisene, noe som ville påvirke bøndene og forbrukerne.

– Oppkjøpet av Monsanto er en strategisk milepæl som vil styrke vår portefølje som ledende bedrifter innen helse og ernæring,» sa styrelederen i Bayer, Werner Baumann. – Vi vil doble størrelsen på våre landbruksprodukter og være en ledende innovasjonsmotor for landbruket. Det gir oss en posisjon så vi kan betjene kundene våre bedre og åpne opp for det langsiktige vekstpotensialet sektoren har, sa han.

Siste nytt
Monsanto søkte om å få lisens med femten års varighet for sine plantevernmidler. Men etter stort trykk fra aksjonsgrupper og den massive EU-koalisjonen som de har bygd, fikk de bare lisens for 5 år!

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: