Du er her
Hjem > Forsiden > Kommuneplanen. Jeg er mer beroliget

Kommuneplanen. Jeg er mer beroliget

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

KOMMERNTAR

Som person er jeg ofte skeptisk til nye ting. Stort som smått. Og høringsutkastet til kommuneplan for 2018-2042 var ikke noe unntak.

Av Arild Drolsum

Jeg leste igjennom både samfunnsdelen og arealdel, hele tiden på jakt etter noe jeg kunne sette fingeren på. Og selvsagt ble det noen streker i margen. Godt forberedt tok jeg bussen til folkemøtet på Fagerstrand, hvor et fullsatt auditorium ble satt nærmere inn i høringsutkastet. For meg ble det et veldig nyttig møte, med flere oppklaringer og ny, viktig informasjon. Ragnhild Tandberg Danielsen og Mille Astrup Rønning som presenterte henholdsvis Samfunnsdelen og Arealdelen var et nytt bekjentskap for meg. De virket faglig dyktige, var tillitskapende og jeg er sikker på at de ønsker det beste for Nesodden, hvor begge bor.

Vært å merke seg

Det er ikke bare, bare å lage en kommuneplan frem mot 2042. Man må i utarbeidelsen forholde seg til flere overordnede planer fra regjering og fylke. Blant annet Regional plan for areal og transport i Oslo og Akershus. Her er bare Tangenområdet definert som et vekstsentrum. Altså at 80 prosent av nye boliger skal skje innenfor dette området. Dette er ikke Nesodden kommune enige i, og utfordrer derfor overordnet instans. I vår kommuneplan foreslås det at også Fagerstrand skal sees på som et vekstsentrum, slik at disse to stedene skal stå for 80 prosent av veksten på Nesodden. De resterende 20 prosentene skal skje i grendene. Hvordan dette blir mottatt, vet man ikke nå.

Det er mange nye måter å tenke på i forslaget til ny kommuneplan. Tidsperspektivet på planen er blant annet lengre enn tidligere. Og når det gjelder boligbyggingen vil det nå bli krav til felles planlegging, slik at områdeplaner må utarbeides før mer detaljerte reguleringsplaner. Nå blir det altså vanskeligere med klattvis, ukontrollert utbygging, som har preget Nesodden de siste tjue årene. Dette betyr at det ikke blir så lett for utbyggere som bare er på jakt etter raske penger. Det er en ting man bør merke seg. Har du en eiendom innenfor de to planlagte vekstområdene, er det til syvende og sist du som bestemmer om du vil selge den.

Jeg har fortsatt noen bekymringer om planen, og de skal jeg formidle. Før møtet på Fagerstrand var jeg bekymret for hvordan høringsinnspillene ville bli behandlet og lagt frem for kommunepolitikerne, før de skal vedta planen. For det første skal alle innspill offentliggjøres, og dessuten blir de bearbeidet med kommentarer. Så les planen og kom med innspill, det er viktig.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: