Du er her
Hjem > Kommentar > Not in my back yard

Not in my back yard

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

=Av Truls Aslaksby=

Alle kjenner vel dette uttrykket. Hvor det kommer fra, vet jeg ikke, bortsett fra at det nok er amerikansk – «back yards» er vanlige i villaforstedene der. Hva det betyr (sier Makta): At du som protesterer mot et lokaliseringstiltak, bare tenker på deg selv: Bare ikke der jeg bor. Dette er det mest effektive våpenet til å drepe protester. Du som protesterer, er en egoist og derved etisk mindreverdig, og straks er du ekskludert som seriøs debattant. Om du slutter deg sammen med meningsfeller, blir det større rom for nedsettende karakteristikk.

Dette er ikke bare et retorisk grep, men et finurlig angrep på demokratiet. Du har stemmerett annethvert år. Da har du lov til å forsvare dine verdier og interesser, med eller uten et dannet menneskes ansvarsfulle og helhetlige gjennomtenking. Men straks du utøver din lovhjemlede rettighet som berørt person, er du en egoist.

Ja, jeg skal ikke nekte for at slik kan det i realiteten være. Men det får Makta bare avfinne seg med, foruten at det må mane kritikeren til litt selvkritikk.

Poenget med retten til å uttale seg som berørt part, må være at «den som har skoen på», ikke bare vet hvor den trykker, men at skoen kanskje er god, den må ikke tas bort eller erstattes av noe dårligere. Den berørte er kanskje den mest kompetente.

Respektér berørtes kompetanse!

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: