Du er her
Hjem > Aktuelt > Knusende dom over ugressmiddel

Knusende dom over ugressmiddel

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

En amerikansk vaktmester er tilkjent en erstatning på 289 millioner dollar, tilsvarende over 2,5 milliarder kroner, fordi han har fått lymfekreft etter å ha brukt ugressmiddelet Roundup. Kjennelsen kan være ødeleggende for produsenten, det tyske konsernet Bayer.

Av Tormod Bjørnstad

I tre år hadde vaktmesteren Dewayne Johnson sprøytet skolens uteområder med det kjente ugressmiddelet Roundup som er produsert av det amerikanske konsernet Monsanto. Så ble han dødelig syk av lymfekreft. En jury i California mener Roundup er en hovedårsak til kreften og at Monsanto har kjent til risikoen uten å advare. Det foreligger en «klar og overbevisende dokumentasjon» for at konsernet har handlet «med ond vilje eller har tiet om kritisk kunnskap», heter det i den oppsiktsvekkende dommen.

Nesoddposten har tidligere skrevet om fusjonen mellom Bayer og Monsanto. Kjennelsen var svært negativ for Bayer, og aksjekursen falt med 12 prosent.

Det uhyggelige er at det venter rettssaker fra 4.000 andre personer ved andre domstoler i USA. De mener de har blitt syke eller har mistet pårørende på grunn av sprøytegiften. Dersom dommen i California vil danne presedens, kan sakene bli livstruende for Bayer.

Dommen vil også være viktig for EU som i fjor godkjente bruk av innholdsstoffet glyfosat i fem år til. Mange land vil stoppe bruken av sprøytemiddelet og Frankrike innfører forbud i 2021. Dommen kan derfor fremskynde forbudet mot all bruk av Roundup i Europa.

Dommen er anket.

(Kilde: Politiken.dk)

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: