Du er her
Hjem > Bøker > McCann, Colum: Danseren. 2004. En fortelling om livets forunderlige veier.

McCann, Colum: Danseren. 2004. En fortelling om livets forunderlige veier.

Av Gunhild Gjevjon

Dette er en roman om livet til tartar-gutten Rudolf Nurejev som kom fra den fattige industribyen vest for Ural i Sovjet Unionen. Som, mot alle odds klarer å bli solodanser ved Kirovballetten i Leningrad, men hans karriere stopper ikke der. I 1961, etter en opptreden i Paris, hopper han av, søker politisk asyl og blir partneren til den 19. år eldre verdensberømte ballettdanseren Margot Fontayn.

Hjemme i Sovjetunionen blir han in absentia dømt til 7 års fengsel.

Dansen er for Nurejev en pasjon og et livsinnhold. En som har sett Nurejev danse uttrykker det slik: Han er en slags sult i menneskeskikkelse.

Hans personlighet er meget sammensatt. «En stjerne på kunstens himmel, en homofil outsider i eksil som er skilt fra sine nærmeste» . Forfatterens skildring av Nurejevs møte med moren etter 25 års atskillelse er bevegende. Det eneste møte Sovjetstaten aller nådigst lot han få avlegge.

Han beskrives av mange som en selvopptatt, vulgær person med primadonnanykker, som utnytter andre. Fattigdommen han kommer fra, glamouren han omgir seg med, synliggjør det paradoksale i hans liv.

Beskrivelsen av Nurejevs liv i romanform, er kan hende sannere, mer virkelig enn det noen biograf ville klare å frembringe. Colum McCann har sagt at Nurejevs gamle elskere i London har omfavnet ham etter å ha lest boken og sagt at  …” de for første gang etter at Nurejev døde,  fant ham igjen.»

Dette er en fortelling som gir håp for alle som vil ut av en avmakts-situasjon, men som også forteller om de menneskelig omkostningene dette kan innebære. Det var vanskelig å legge fra seg denne boken.

Gunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: