Du er her
Hjem > Fokus > Spektakulært og nært

Spektakulært og nært

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Av Tor Fagerland, redaktør

Teatergruppa De Utvalgte skal gjennomføre et grensesprengende og spennende prosjekt i steinbruddet på Nordstrand. Kulturisten Scene og Kunst braker løs uken etter. Vi tror på samme fantastiske publikumsinteresse som Kulturisten Junior fikk.

Og mens naturens egen avblomstring går sin høstlige gang, eksploderer den menneskeskapte kulturblomstringen her på Nesodden. Etter at Kulturisten Junior nylig er lykkelig gjennomført med 10% av befolkningen som besøkere, lades det i disse dager opp til en rekke prosjekter som er målrettet den mer voksne delen av befolkningen. I dagene 21-23. september kommer den etter hvert svært så veletablerte Kulturisten Scene og Kunst.

Nesoddposten og Foreningsnytt ved Nesodden
Folkeopplysningsråd (NFOR)
,

inngikk fra medio august 2018 et samarbeid med det formål å koordinere og styrke lokal informasjon til Nesoddens befolkning. Fokus-artiklene i den ikke-nettbaserte Foreningsnytt vil på denne måten kunne benytte seg av det digitale potensialet til Nesoddposten, samtidig som partene vil kunne utveksle erfaringer om formidling av aktuelle hendelser på halvøya. Både Nesoddposten og Foreningsnytt er livssynsnøytrale og politisk uavhengige, og drives redaksjonelt på ikke-kommersiell basis.

Men allerede 15.september kommer et grensesprengende prosjekt med den kjente Nesodden-baserte teatergruppa De Utvalgte – ”Skipet – vol.5 Short cuts”. Prosjektet er ikke bare grensesprengende, men også nærmest fjellsprengende, i den forstand at det foregår i det nedlagte steinbruddet på Nordstrand. En virksomhet som pågikk i store deler av 1900-tallet, og helt fram til 1969. Tallrike er de byggeprosjektene som er fundamentert på den røde granitten fra Nordstrand.

Nå er det imidlertid De Utvalgte som skal bygge sitt Thalias Tempel på steinblokkene. 15. september åpner gruppa sine porter i det gamle steinbruddet. Klokka 21.30 inntar publikum sine plasser under åpen himmel, mens septembermørket legger spillestedet i hemmelighetsfullt mørke. En spektakulær reise starter i vårt eget svar på Grand Canyon – dette avsidesliggende kjempearret i Nesoddens topografi. Skipets kaster loss, og håpet om overlevelse og nye kontinenter ligger ett eller annet sted der framme…

Om De Utvalgte sier Therese Bjørneboe: «En gruppe som stadig overrasker i sin evne til å fornye seg, og gjør bruk av virkemidler som gjør dem til pionerer og forskere.» Produksjonen framføres i samarbeid med Ultimafestivalen og Black Box Teater. Den er ikke egnet for barn. Blant de medvirkende finner vi blant mange andre også våre egne sambygdinger Torbjørn Davidsen, Boya Bøckman. Kari Holtan, Tommy Olsson og Marius Kolbenstvedt. Vi nevner også at 14 ungdommer med innvilget asyl står på rollelisten. En glimrende måte å praktisere integrering på.

Spennende greier! For mer informasjon: www.deutvalgte.no.

Og som nevnt – bare en snau uke etter denne premieren braker det løs med den årlige Kulturisten Scene og Kunst! Vi føler oss sikre på at publikum kjenner sin besøkelsestid. Det er ikke ofte at kulturskuta fosser fram i slik fart! Det er all grunn til lokal stolthet over aktivitetsnivået. At hele 10% av Nesoddens befolkning besøkte Kulturisten Junior i slutten av august, innebærer at omtrent 2000 små og store kom på besøk. Skulle vi benyttet samme besøksprosent i et hovedstadsperspektiv, burde antallet besøkere ha ligget på omkring 70 000. Eller – hele Kristiansands befolkning, og vel så det. Vi føler oss ikke helt sikre på at mobiliseringen hadde vært så formidabel. Mye kan vel tyde på at jo mindre samfunnene er, desto sterkere slutter innbyggerne opp om eget miljø og lokale prosjekter. Kanskje nærhet, solidaritet, lokal stolthet og eierskap spiller en viss rolle?

Mer detaljert info om Kulturisten kommer!

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: