Du er her
Hjem > Aktuelt > Sangeren på Svestad synger ut

Sangeren på Svestad synger ut

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

I høst har Foreningsnytts redaktør, den tidligere operasangeren Tor Fagerland, inngått en samarbeidsavtale med Nesoddposten. – Det gir oss bedre plass og et digitalt vindu til både informasjon og debatt, sier Tor. – Nesodden er et unikt sted, vi må ta vare på vår vakre kommune og det rike kulturlivet.

Av Tormod Bjørnstad

Foreningslivets avis
Alle på Nesodden kjenner Foreningsnytt. Hver uke, 40 ganger i året, dumper denne avisen ned i de ca 8 000 postkassene i kommunen. Som navnet sier, er Foreningsnytt foreningslivets avis. Der finner du annonser for lag og lagenes aktiviteter, informasjon om store og små arrangementer, småannonser, – og annonser fra lokalt næringsliv.

Foreningsnytt eies og utgis av Nesodden folkeopplysningsråd, NFOR, som ble etablert allerede i 1950. I etterkrigstiden fantes det slike råd og ditto lokale tidsskrifter i de fleste kommuner, som et ledd i folkeopplysningen. Nå tror jeg det bare er dette på Nesodden som er igjen. Vi har ca 30 % av alle lag og foreninger som medlemmer, men vi vil gjerne ha flere, forteller Tor. Vi skal være den viktige informasjonskanalen for frivillig virksomhet. Vi vil bidra til å gjøre Nesodden til et godt sted å bo, og da er frivilligheten viktig, ikke minst for barn og ungdom.

Samarbeid med Nesoddposten
Tor har sittet i styret i NFOR i syv år, de siste fem som styreleder og redaktør i Foreningsnytt. I høst har han ledet an i en viktig hendelse: Foreningsnytt har inngått en samarbeidsavtale med Nesoddposten. – Den digitale utviklingen har gått så raskt at nå måtte vi gjøre noe, sier Tor. – Papiravisen vil bestå, for ikke alle er på nett eller vil lese på nett. Men mange, både gamle og unge, sitter jo med smarttelefonen i hånden og vil gjerne ha informasjonen digitalt. Derfor var det viktig for oss å få et digitalt vindu. Nå sier vi ja takk til begge deler, både papir og skjerm.

Samarbeidet har begynt med at Tors kommentarspalte på siste side av Foreningsnytt, FOKUS-spalten, også publiseres i Nesoddposten. Dessuten blir alle arrangementene i Skjer’a-spalten lagt inn i Nesoddpostens Hva skjer. – Da er det enkelt å klikke på alle lenkene, sier Tor. – Dessuten skal vi presentere våre medlemslag og foreninger i Nesoddposten. – Plassen der er bedre enn på de fire papirsidene.

Ta vare på Nesodden
– Nesodden står foran en viktig debatt om hvordan kommunen skal være om tjue år. Jeg synes det er ganske uhyggelig at kommunen kan bli bundet av regionale og statlige føringer når vi vil lage en kommuneplan. Den sentraliseringen det legges opp til kan medføre store problemer. Vi må ta vare på mangfoldet, tryggheten og kulturen i vår langstrakte kommune. Grendestrukturen er viktig, samtidig som vi må bevare Nesoddens vakre natur og gode rekreasjonsmuligheter. Kommunen har et potensial som ikke politikerne må ødelegge. Jeg håper vi kan få en god debatt om dette i Nesoddposten.

Formidling og mangfold
Tor har klassisk sangutdannelse og ble ansatt som sangsolist ved Den Norske Opera som 25-åring i 1969. Etter en mangfoldig karriere på nesten 25 år, ble han spurt av daværende operasjef Sven Olof Eliasson om å bygge opp barne- og ungdomsvirksomheten med base i Musikkteatret på Vestbanen. Dette ble, i tillegg til å produsere ca 130 forskjellige produksjoner med mer enn 1 000 forestillinger for ca 100 000 publikummere, også basen for bygging av Operaens generelle formidlingsvirksomhet med forestillingsforedrag og omvisninger. En virksomhet som i dag er betydelig og nødvendig for ivaretakelse og bygging av et stadig voksende publikum i det nye huset i Bjørvika. Etter innflyttingen fikk Tor ansvaret med å bygge opp den flerkulturelle virksomheten for å ivareta preferansene til publikum uten vestlig kulturbakgrunn. I årene 2008–15 var han produksjonsansvarlig for ca 30 forskjellige mangfoldsproduksjoner med integrering som en viktig motivasjonsfaktor. De fleste produksjonene rettet mot barn og unge.

Nå, som «pensjonist» siden 2015, har han sin base i Svestadbakken der han synger ut sin kjærlighet til Nesodden, naturen og det lokale kulturlivet. Dessuten øver han seg på å være en kultivert samfunnsdebattant i Foreningsnytt, og dermed også i Nesoddposten!

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: