Du er her
Hjem > Film > Teaterkompaniet De Utvalgte ankommer steinbruddet på Nordstrand

Teaterkompaniet De Utvalgte ankommer steinbruddet på Nordstrand

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

Premiere Skipet vol 5. Grensesprengende forestiling for sansene og for hjertet. Store kunstnere kommer hjem og bringer gjester til Nesodden.

Scenen ut i naturen

Det nesoddbaserte teaterkompaniet De Utvalgte flytter scenen til steinbruddet på Nordstrand den 15. september. Publikum kan ikle seg tøy etter været og forberede seg på en forestilling hvor alle sanser utfordres. Teaterscenen er flyttet ut, uansett vær, omgivelsene er det enorme, gamle steinbruddet med rød granitt på Nordstrand hvor Boya Bøckman får utfolde seg med videodesign på utescene i en rå fjellvegg. Det kan ikke bli annet enn mektig. Bøckman og De Utvalgte har i 2012 mottatt Heddaprisen for «Beste visuelle design» (Forestillingen «Kunsten å bli tam») og det er ingen grunn til å tro det skal være dårligere nå.

De Utvalgte er pionerer innen ny teknologi som tar i bruk 3D film som scenografi og narrativer. Så også i steinbruddet når scenen flyttes ut. Talsmann Morten Kippe forteller at «Det blir en storslått forestilling med fjellveggen.» Kippe oppsummerer: «Teaterkompaniet De Utvalgte har alltid tatt naturen inn på scenen, nå tar vi scenen ut i naturen.»

Scenekunst i utvikling

Kippe forteller videre at «Forestillingen ønsker å vise deler av virkeligheten, både det daglidagse og tyngre tematikk. Skipet vol 5 er en serie shortcuts hvor publikum får oppleve flere filmatisk tenkte situasjoner hvor sammenhengen og tematikken er flere, men tematikken rundt hybris går igjen.» (Hybris, se note 1)

Han forteller videre at alle mennesker kan kjenne igjen noe og at det spiller på mellommenneskelige og allmennmenneskelige opplevelser.

Teaterkompaniet De Utvalgte er innen norsk scenekunst berømmet for å fornye seg og for å være modige i sitt uttrykk. De har mottatt Heddaprisen 2013 for «Særlig kunstnerisk innsats» og juryen skriver blant annet: «Vinneren av prisen for Særlig kunstnerisk innsats har i en årrekke utmerket seg med sitt særegne grep om scenekunst, og utfordrer stadig sin egen praksis ved å bevege seg inn i tematikk som både speiler samfunnsansvar og kunstnerisk finesse»

Skipet vol. 5

Skipet er en serie produksjoner. Forestillingen på Nesodden er den femte i rekken. Alle forestillingene er forskjellige.

Kippe forteller at «Vi tar med materialet til et sted og knytter det til stedet vi er.»

Det er en fast gruppe som er stammen i produksjonene og har vært med hele veien. På hvert sted knytter teaterkompaniet til seg nye, lokale medvirkende til den aktuelle forestillingen. Slik blir hver forestilling en ny forestilling, mens det er en scene eller tema som blir med videre.

Det er premiere 15. september og forestillingen vises også: 16, 20, 21, 22 og 23. september.

Ferden til steinbruddet

Kippe forteller at det startet i Maléraques i Frankrike hos en myteforsker som heter Enrique Pardo, og at myter brukes som et verktøy i arbeidet med hver ny forestilling.

Det ble tatt tak i et par enkeltmyter hovedsaklig fra gresk mytologi og hva de kan si om vår tid. Slik er måten i det kunstnerisk arbeidet.

Derfra dro den andre forestillingen videre til teaterfestival i Fjaler hvor forestillingen brukte skogen som scenerom. Fra skogene gikk ferden videre til Nuuk på Grønland hvor scenen var ved en nedlagt boligblokk med nordlyset flimrende over himmelen. Der snakket de medvirkende om sine oppfatninger om, og forventninger til, Grønland.

Neste forestilling «Skipet vol. 3» ble iscensatt i og utenfor Black Box teater i mars.

Skipet vol 4 ankret opp ved sanddynene på øya Terschelling i Nederland for så å seile videre i prosessen til Skipet vol. 5 i steinbruddet på Nordstrand.

Profesjonell scenekunst og lokale kvaliteter

På hvert sted knytter teaterkompaniet til seg lokale aktører, som regel amatører. De lokale og uprofesjonelle aktørene er i tidligere oppsetninger med De Utvalgte blitt tillagt ære for å gi en egen nerve og autensitet til stykkene. I Nederland ble en geit benyttet mens på Black Box var det helt kor med som aktører.

I kommende forestilling vil medvirkende være knyttet til Nesodden og anmelderen aner spenningen på forhånd der det er motsetningsfylte erfaringsbakgrunner hos aktørene. De medvirkende omfatter både mindreårige flyktninger og en amerikansk soldat.

I tillegg til spenningen som oppstår i det sceniske og i blandingen av kunstuttrykkene musikk og teater. Skipet vol 5 er laget i samarbeid med Ultimafestivalen som garanterer spennende musikalske partier. Det er grunn til å forvente stor opplevelse med den sydafrikanske vokalisten Juliana Venters særegne stemme i steinbruddet. Venter er vokalist, skuespiller og poet og vil kanskje være kjent fra Oslo poesifestival eller musikkfestivalen i Hardanger.

I tillegg debuterer regissør Kari Holtan på mellotron (se note 2), et elektronisk musikkinstrument.

Stor kunstnerisk opplevelse på Nesodden altså.

 

Noter:

  1. Hybris: Hybris, overmot, hovmot; vold. Et menneske som på en eller annen måte vil heve seg opp over menneskelige mål, begår etter klassisk gresk tankegang hybris. Han rammes av gudenes hevn, nemesis. (www.snl.no)
  2. Mellotron: Elektronisk musikkinstrument, med klaviatur som kobler inn små lydbånd med innspillinger av forskjellige orkesterinstrumenter. Illuderer orkesterklang, brukt i popmusikk (blant annet av Beatles og Rolling Stones), senere erstattet av mer avanserte synthesizere (www.snl.no)
Faktaboks om Skipet vol 5

Av og med: Kari Holtan, Boya Bøckman, Torbjørn Davidsen, Anne Holtan, Morten Kippe, Eirik Raude, Juliana Venter, Jonas Hestvik Dahl, Jon Platou Selvig, Nils Bjelland Grønvold, Ida Holthe Lid, Helle Bendixen, Gjøril Bjercke Sæther, Marius Kolbenstvedt, Pelle Ask, Zett Davidsen, Eva Berit Bøe Moen, Hans Wedvik, Kari Vik Knutsen, Stein Davidsen, Tommy Olsson, Kyrre Heldal Karlsen, Patricia, Tomas, Pablo, Majed, Nawaf, Ghazi, Efrem, Hamnas, Safi, Khaled, Ibrahim, Saad, Hasib og Khial.

Co-produsenter: Black Box teater og Ultima

Støttet av Norsk Kulturråd

Takk til: Hydra MC Klubb, Nordstrand Vel, Eriks Bil Demontering AS, Stange-gruppen, Grenland Friteater, Kulturisten, Maya Liu Bøckman Vinje, Eirik Holtan Bøckman, Leo Holtan Bøckman og Isak Wisløf

 

Spillested og ankomst Skipet vol. 5

Hvor: Steinbruddet på Nordstrand, Nesodden

Når: kl.21:30

Vises også: 16, 20, 21, 22 og 23. september.

Billetter: www.ticketmaster.no

Kart: www.maps.google.no

(gå forbi vannet, og følg veien helt ned til steinbruddet)

Slik kommer du til og fra forestillingen
Fra Aker Brygge med båt B10 kl. 20.33 til Nesoddtangen og videre med buss 575 til holdeplass Nordstrand (Nesodden) med ankomst 21.16. Ti min. gange til spillested.
Ekstra busser blir satt opp på denne avgangen. Plassgaranti.

Retur fra holdeplassen
Buss 575 kl. 23.29 til Nesoddtangen, båt B10 kl. 00.00 (ankomst Aker brygge 00.23).

Vi anbefaler å ta en tidligere buss. Sjekk ruter app eller nettsider for flere avganger.

Om denne forestillingen: http://www.deutvalgte.no/skipet-vol-5-short-cuts-premiere-15-september-2018/

Hjemmeside: www.deutvalgte.no

Om De Utvalgte, blant annet priser og begrunnelser: http://www.deutvalgte.no/om-oss/

Inger Johanne NorbergInger Johanne Norberg
Inger Johanne Norberg
Alle mennesker skal ha mulighet til å påvirke eget liv og omgivelser på en positiv måte. Mange innbyggere føler at de ikke har muligheter for innflytelse og medvirkning fordi “Det nytter ikke allikevel”. Innbyggerne er imidlertid den største ressurs og besitter omfattende kunnskap om lokalsamfunnet og om seg selv. For å kunne oppnå innflytelse og medvirkning er informasjon og kunnskap nødvendig. NesoddPosten vil være et middel til at innbyggere skal få bedre kunnskap og aktuell informasjon om viktige beslutninger på Nesodden. NesoddPosten vil også være et middel til at innbyggerne skal påvirke, oppnå innflytelse og medvirke i utviklingen av lokalsamfunnet og eget liv.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: