Du er her
Hjem > Aktuelt > Fra grønt til rødt

Fra grønt til rødt

=Av Arild Drolsum=

Tiden går fort til neste års kommunevalg, og mange har sikkert begynt å tenke på hvilket parti de skal stemme på. Da tenker en sikkert på hva som har skjedd i inneværende periode, slik jeg har gjort etter årets tomatsesong. Hva har jeg erfart, og hva nytt har jeg lært.

En tomat er ikke lenger bare en tomat. Nå er de ikke bare røde, men de er også gule, oransje, rosa, svarte, grønne og stripete. Og så er de store, små, runde, ovale, pæreformede, glatte og skrukkete.

Ned i mørket
Når en ikke lengre kan ha tomatene ute, opplever en at mange av tomatene ikke har blitt ordentlig modne. Hva gjør en da? De fleste tar dem nok inn og lar dem modnes i et lyst vindu, for de trenger da mest mulig lys. Dette lar seg selvsagt gjøres, men jeg har i år erfart at de modnes mye fortere når en har dem i et helt mørkt rom. En kan da klippe av og henge en hel tomat plante opp-ned i taket på et sted som ikke er for kaldt. Selv plukket jeg også av de grønne tomatene og la dem bare på et bord. Det fungerte også. Tomatene blir jo mest smakfulle når de modnes på planten, så jeg tør ikke si om smaken blir bedre i mørket eller i vinduskarmen. Men siden de modnes fortere i kjelleren, tror jeg smaken holder seg best der.

Tomatene sprekker
I år har det vært litt krevende å passe på tomatplantene, synes i hvert fall jeg. Den varme sommeren har krevd ekstra mye vanning. Jeg må innrømme at det har blitt litt ujevn vanning. Og det kan gjøre at skallet sprekker. Særlig når det tilføres vann etter at det har blitt for tørt. Skallet klarer ikke å henge med når tomaten blir mer saftspent, de vokser rett og slett ut av sitt eget skinn. Altså må en forsøke å holde plantene jevnt fuktig gjennom hele sesongen. På en solrik dag trenger en stor tomatplante gjerne 3-4 liter vann.

2 thoughts on “Fra grønt til rødt

  1. Lag green fried tomatoes, grønne stekte tomater. Det et godt, det!
    Jeg laget også syltetøy av de grønne, gule tomatene mine. 500 gr sukker på 2 kg tomater holder. Smaker litt som stikkelsbær, bare mye søtere.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: