Du er her
Hjem > Kommunepolitikk > LED-belysning, klima og Hellvikskogsvei

LED-belysning, klima og Hellvikskogsvei

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

=Av Arild Drolsum=
Formannskapet behandlet 28. november budsjettet for 2019 og økonomiplanen for 2020-2022. I forbindelse med disse planene er det også utarbeidet et klimabudsjett for 2019-2022
.

I dette budsjettet er det sett på klimaeffekten av de foreslåtte tiltakene. Ett av tiltakene er å legge inn 48 millioner til oppgradering av veibelysning til LED. Men først litt om Hellvikskogsvei. Som bildet viser er det nå like før det blir lys langs hele sletta fra RV156. Det har vært en lang kamp. Og noen ekstra lys har en også funnet det fornuftig å montere. Mange vil glede seg over dette tiltaket og ser frem til tenningen av LED-lampene.

LED og klima
EUs arbeid med å redusere energiforbruket stoppet all produksjon av kvikksølvdamplamper (HQL) i april 2015. Det er disse som på Nesodden trengs å skiftes først, både fordi de snart har oppnådd sin levetid, samt at det er der de største energibesparelsene ligger ved overgang til LED. Det finnes ikke en ”offisiell” norsk utslippsfaktor på elektrisk kraft, men det er ofte brukt et tall på 110 gram CO2 per KWh. Besparelsen med bruk av denne faktoren tilsvarer rundt 80 kilo CO2 per år per lampe. Levetiden på LED-lamper er om lag 10-12 år. Rådmannen mener at det gir en besparelse på 820 kilo CO2 per utskifting forutsatt at den fungerer hver dag hele året.
I budsjettet er det tatt utgangspunkt i at det koster omtrent 6.300 kroner å gå over til LED-armatur. På Nesodden er det ca 2.800 lamper. 300 har i dag allerede LED-armatur, så det er behov for å få 2.500 nye LED-armaturer i perioden. Man antar da at man kan redusere utslippene med 200 tonn CO2 per år gjennom disse investeringsmidlene. Altså 2.000 tonn CO2 for investeringen som helhet (10-års levetid). Inkluderert i budsjettet på 48 millioner kroner er også gravearbeid, prosjektering, eventuelt behov for å skifte selve stolpen, kabler, styringssystem, ombygging til måler, m.m. Ved å få mer intelligent belysning vil besparelsene bli ennå større, ettersom lyset skrus av når det ikke er behov.

Dette virker som et godt gjennomarbeidet tiltak som vil gi en viktig klimagevinst, og ikke minst en etterlengtet løsning på både mørke kommunale og private veier.

 

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: