Du er her
Hjem > Aktuelt > Om å bidra til fellesskapet

Om å bidra til fellesskapet

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

=Av Tor Fagerland, redaktør i Foreningsnytt=
Nora Aanonsen fyller 86 år den 30. november. Hun er aktiv på Nesoddtangen Gård og driver med leksehjelp og poesigruppe på Tangenten.

Nora i pedagogisk modus (Bilde: Hege Emilsen)
Nora i pedagogisk modus (Bilde: Hege Emilsen)

 

Besteforeldre kan jeg bare huske som fryktelig gamle, og nesten usynlige mennesker, som snart skulle dø. Nå begynner jo dette å bli ganske mange tiår siden – og mye har jo skjedd siden den gang. Vi er liksom blitt yngre etter hvert. At en 85-åring er redd for å miste lappen på grunn av sviktende syn, for eksempel.

Da jeg avtalte et intervju med Nora Aanonsen for et par uker siden, tok hun bare det forbehold at hun var i grei nok form til et intervju på torsdag, fordi hun skulle opereres for grå stær på tirsdag …

Operasjonen måtte ha gått riktig bra, for på torsdag var hun på plass med et lurt og våkent glimt i sitt nyopererte øye. Synet var nok fremdeles litt tåkete, men det ville sikkert rette seg etter hvert, slik at hun fikk beholde lappen. Det var nok ikke mange 85-åringer bak rattet da undertegnede selv tok lappen som 18-åring i 1962 …

Nora er ikke bare bilkjørende, men også i høy grad oppegående – i mental forstand. En entusiastisk turgåer er hun visstnok ikke, uten at det har satt merkbare spor. Et langt liv i pedagogikkens tjeneste, etter studier i litteratur, idéhistorie og masse annen kunnskap tilegnet gjennom et langt og begivenhetsrikt liv, har etablert henne i langt fremskreden pensjonsalder som en slags Sareptas Krukke når det gjeldet kunnskapsspredning til sin omverden.

Ordet har alltid hatt en sentral plass i hennes liv. Følgelig er det ingen tilfeldighet at hun bedriver leksehjelp for unge voksne på Tangenten og har vært initiativtaker til en poesigruppe på biblioteket. Forøvrig banker hennes hjerte for Nesodden Frivilligsentral og aktivitetene på Nesoddtangen Gård, hvor hun er utnevnt til Sjefsheks under St. Hansfeiringene.

Om det bor en latent skuespiller i henne?

– Underveis i livet må jeg nok innrømme at jeg til tider hadde en drøm om å bli en berømt skuespillerinne!

Men – det var vel ikke noe å skrive om. Hvilket jeg herved likevel har gjort.

– Du har jo tre godt voksne barn og flere barnebarn, men lever i dag som singel, for å benytte et moderne uttrykk – hvilket forhold har du til oss menn. Til samliv?

Om hun blir litt sjokkert av problemstillingen, klarer jeg egentlig ikke å bedømme. Men hun blir i hvert fall stille. I omtrent 5 sekunder.

– Man må jo ha noe felles da, og masse toleranse … og så bør de jo være litt pene! Det lure blikket er tilbake.

– Hvordan håper du at Nesodden er om 20 år?

Kort tenkepause.

– Jeg håper inderlig at åpenheten, mangfoldet og varmen er i behold, og at alle som kommer hit fra fjernt og nært, føler seg velkomne!

Så står det bare tilbake å gratulere en av de yngste/eldste på Nesodden med 86-årsdagen fredag 30. november.

Vi ser fram til 100-årsdagen i 2032!

 

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: