Du er her
Hjem > Aktuelt > Jorden synger. En dyp tone som ingen kunne høre gikk gjennom hele verden. Ingen kan forklare årsaken

Jorden synger. En dyp tone som ingen kunne høre gikk gjennom hele verden. Ingen kan forklare årsaken

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Den 11. november skjedde det noe merkelig utenfor Madagaskar. Dypt ned i jorden oppsto det en dyp tone, uhørlig for mennesker, som gikk gjennom hele jordkloden vår. Den ble registrert på seismografer over store deler av verden, men bølgene var ukjente for alle fagfolk. Den mystiske lyden var en tone.

Lyden ble tilfeldigvis oppdaget da en person så en merkelig registrering på et amerikansk seismogram, og skrev om det på Twitter. Det utløste stor undring blant forskere i hele verden og mange forsøkte å finne ut hva lyden var og hvor den kom fra. Var årsaken en meteor? Et undersjøisk vulkanutbrudd? Et sjøuhyre?

En ren tone
Lyden ble først registrert om morgenen den 11. november utenfor Mayotte, en øy utenfor Madagaskar. De seismiske bølgene ble deretter registrert flere steder i Afrika, Chile, New Zealand, Canada og på Hawaii. Tonen varte i mer enn 20 minutter. Men ingen mennesker kunne høre den fordi lyden var for dyp for våre ører. Ingen kunne heller kjenne om jorden vibrerte.

– Jeg tror ikke jeg har sett lignende registreringer før, sier en seismolog. – Disse lavfrekvente bølgene er overraskende monotone, og den globale spredningen er sjelden.

I et normalt jordskjelv frigjøres en seismologisk bølge som et skudd, og sender ut mange bølger med ulike frekvenser. For intense jordskjelv kan disse bølgene gå rundt i planeten flere ganger, og ringe i jorden som en bjelle. Men det var ikke en slik lyd som ble registrert. Det var en monoton tone som hadde en bølgeperiode på over 17 sekunder.

De merkelige signalene som rullet ut fra Mayotte var en ren tone.

Var det eb undersjøisk vulkan som skapte tonen?

Vulkaner eller forkastninger?
Noen tror hendelsen henger sammen med de mange undersjøiske skjelvene som har skjedd utenfor Mayotte siden mai 2017. De fleste skjelvene var små og ble etter hvert borte. Men det var ingen vanlige skjelv som inntraff da den mystiske tonen begynte i november i år.

Franske geologer tror at et nytt senter for vulkansk aktivitet er i utvikling utenfor kysten og at denne nye aktiviteten kan være en bevegelse i magmaen i jordskorpen tusenvis av meter under vann.

Det er målt forskyvninger i jordskorpen i området. På fire måneder har Mayotte forskjøvet seg mer enn seks centimeter mot øst og over tre centimeter mot sør. Dette forvirrer og irriterer geologene som ikke har tilstrekkelige målinger fra og kunnskaper om området.

Forskerne vet ikke hva som skjedde den 11. november, og en geolog sier om bølgene at det er noe helt nytt i de signalene man har registrert på målestasjonene.

– Bølgene er for fine, de er for perfekte til å være naturlige, sier en geolog. Hun legger til at en industriell kilde er umulig, siden det ikke foregår arbeider i det dype vannet utenfor Mayotte-kysten.

Kanskje har det vært det som kalles et sakte jordskjelv? Disse skjelvene kommer fra en langsom bevegelse i jordskorpen som kan strekke seg over minutter, timer eller til og med dager.

Kan det være gjenklang?
Mange gjetninger dreier seg om gjenklang, resonans. Resonans kan oppstå ved alle typer rytmisk bevegelse. Et instrument eller en gjenstand begynner å vibrere og bevegelsen gir gjenklang i noe annet som er i nærheten. Det kan skje med alle musikkinstrumenter, både store og små. Og tonehøyden vil være avhengig av størrelsen på instrumentet. I små instrumenter vil resonans kunne skje med en høy eller lys tone. I store instrumenter vil tonen være dyp eller mørk.

Skyldes den dype tonen resonans fra jorden?

– Det er veldig vanskelig å si hva årsaken er, og hvilken teori som er riktig. Nå må vi se hva som skjer, mener en geolog. Et viktig spørsmål er om det vil oppstå en undersjøisk vulkan i havet utenfor Mayotte.

Toner fra jorden ble første gang registrert i 1950 og har vært diskutert av geologer nå og da. Men dette er første gang man har så mange målestasjoner som har registrert tonen. Nå planlegger franskmennene å gjennomføre havbunnsundersøkelser for å få mer detaljert informasjon om regionen og undersøke mulighetene for undersjøiske vulkanutbrudd.

I mellomtiden fortsetter den seismiske granskningen av de dataene som er registrert.

– Det er en svært spennende jakt å lete etter årsaken til denne mystiske tonen, sier en av forskerne.

Hvorfor begynte jorden å synge?

Kilde: National Geographic

 

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: