Du er her
Hjem > Aktuelt > Orker vi å redde jorden? Klimakrisen krever en innsats av deg og meg, vi må endre livene våre. Vil vi det? Klarer vi det?

Orker vi å redde jorden? Klimakrisen krever en innsats av deg og meg, vi må endre livene våre. Vil vi det? Klarer vi det?

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Jordoppvarmingen er så truende at vi må sette alle kluter til for å få til raske endringer. Men endringer kan være smertefulle og vanskelige å gjennomføre for oss alle. Når myndighetene forsøker å tvinge oss inn i nye spor, kan mange bli sinte og glemme hva målet egentlig var. Det er derfor det går så langsomt.

Nei til bedre klima
I Frankrike har det vært voldsomme demonstrasjoner i de siste ukene. Årsaken er at avgiftene på bensin og diesel skulle settes opp. Den franske presidenten har sagt at avgiftsøkningene er helt nødvendige for å få ned utslippene og innfri klimakuttmålene. Men tidlig i desember kom nyheten om at myndighetene gir etter for presset og utsetter avgiftsøkningen i seks måneder.

I august fikk vi nordmenn vite at det skulle komme mange nye bomstasjoner i norske byer, dessuten skulle avgiftene settes opp. I Stavanger protesterte bilistene og det ble arrangert demonstrasjoner også i Drammen, Sarpsborg, Fredrikstad, Kristiansand, Bergen og Oslo. I Oslo og Bergen er de nye bomringene utsatt i tre måneder. Det skyldes ikke protestene, men forsinkelser i leveransen av bomutstyr.

Tåler klimaet disse utsettelsene? Transport er den største faktoren for utslipp av miljøskadelige gasser og biler og veier har et enormt miljømessig fotavtrykk. Se deg rundt neste gang du sitter i en bilkø i rushtiden, i de aller fleste bilene sitter det bare én person. Det er jo en vanvittig ressursbruk.

Hvorfor lager vi folkeaksjoner mot viktige miljøtiltak?

Hva kan du og jeg gjøre?
Eller kanskje vi heller skal spørre: Hva kan du og jeg gjøre for å begrense klimaproblemet?

Alt tyder på at verden er på vei mot en katastrofe vi mennesker har skapt.

Vil vi, og vil vi klare å kjøre mindre bil – helt frivillig?

Små endringer vil normalt ha mindre virkning enn om vi klarer å gjennomføre store endringer, selvsagt. Men det kan være store forskjeller på hva du og jeg mener er store og små tiltak. Spørsmålet er også om du gjennomfører endringen din bare nå og da eller om det er hver dag.

Lange flyturer skader miljøet

Her er listen over noen tiltak vi alle bør vurdere:

Stor virkning:

 • La bilen stå. Gå, sykle eller reis kollektivt. Må du kjøre de to kilometerne til Post-i-butikk for å hente en liten pakke? Kanskje vil en spasertur kunne gjøre deg godt?
 • Dropp flyturen. Ta toget til tante i Bergen. I ferien kan du være på hytta. Vi må få redusert den voldsomme bruken av fly. Hvis du hvert år tar to eller flere lange feriereiser med fly, vil en endring ha stor effekt.
 • Reduser forbruket ditt. Vi kjøper alt for mye, og mange ting har vi egentlig ikke bruk for. Kjøp brukt og bytt med andre når du kan.
 • Spis mye mindre kjøtt. Halverer du kjøttforbruket ditt har det stor effekt. Men én kjøttfri dag hjelper også litt.
 • Kast ut oljefyren, bytt ut gamle ovner. Oljefyring bør forbys, og en gammel vedovn er både lite effektiv og kan forurense mye.

Mindre virkning, men viktig allikevel:

 • Kjøp elbil nå. Elbilen har nullutslipp, men det å lage elbiler og batterier, samt å lade batteriene er en stor miljømessig belastning. Dessuten må vi også få redusert veibyggingen og kjøringen.
 • Senk innetemperaturen. Du trenger ikke fryse, men hvis ingen i familien er hjemme på dagtid, er det unødvendig å holde temperaturen i stuen på 23 °
 • Etterisoler boligen din. Skift vinduer, isoler loftet, sjekk veggene for kalde områder, og tett dem.

Og spørsmålet er: VIL vi gjøre dette? ORKER vi det? KLARER vi det? FRIVILLIG? ALLE sammen?

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

2 thoughts on “Orker vi å redde jorden? Klimakrisen krever en innsats av deg og meg, vi må endre livene våre. Vil vi det? Klarer vi det?

 1. Selvfølgelig klarer vi ikke det. Hva vi gjør i lille Norge er uvesentlig. Eksempelvis tømmes det 15 tonn med plast i havet hver time, og er er det Asia som dominerer. Asia, Afrika og syd Amerika vil opp på vår levestandard. Miljømessig vil ikke dette gå. Og verstingene med Donalden i spissen….. Lykke til.

 2. Det sørgelige med hele saken om temperatur stigning på jorden, er at vi er langt på overtid allerede, I kjølvannet av å redeusere på kort tid, som vi tydeligvis er nødt til, vil vi få opprør blant alle som jobber i forurensende virksomheter, når deres arbeidsplasser lukkes.
  Hva skal disse menneskene og deres familier leve av da?
  En annen ting er at klimasaken er full av floskler: Som denne:
  Vi må etablere grønne arbeidsplasser. Jeg har gjentagene ganger spurt hva en grønn arbeidsplass er? Har ennå ikke fått et greit svar. Vis meg hva jeg skal jobbe med på en grønn arbeidplass. Husk at det er mange millioner som må / bør bytte til en grønn arbeidsplass hvis vi skal legge ned forurensende industri.
  Uansett – Vi er på overtid og xdet beste vi kan gjøre er å starte nå.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: