Du er her
Hjem > Bøker > Vitnet av Lars Michael Næss

Vitnet av Lars Michael Næss

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.
Vitnet av Lars Michael Næss
ISBN: 9788299957328 Forlag: Veien forl. Trykkeår: 2018

Dette er en liten bok på 205 sider som reiser store spørsmål på så vel det etiske som mellommenneskelige plan. Vi møter her hovedpersonen Lasse Tornquist og den tretten år eldre, og kreftsyke Hans Brockmann. Hans blir for Lasse det forfatteren kaller, en medvandrer. En han kan samtale- og dele sine livsopplevelser og åndelige spørsmål med. Og denne leseren tenker at det virker troverdig at disse samtalene kan ha positiv virkning på Lasses opplevelse av seg selv. At vi alle trenger, kunne ønske oss, å ha en slik lyttende og reflektert medvandrer som Hans.

Og det er store spørsmål disse to drøfter: Det å være seg selv, tro mot seg selv, være det man egentlig er.

Spørsmålet om hva sannhet er, blir også drøftet. Det sies at din sannhet ikke er min, at ingen eier sannheten. At et problem vi stadig står ovenfor, er stivnede sannheter. Men at sannheten er levende, er liv. Samt at Lasse opplevde at sannheten er absolutt og ufravikelig og at veien videre var å akseptere det. Hvor vondt det enn var for ham. At vendepunktet først kom når han forsto hvor selvmedlidende han var og hvor destruktiv og nedbrytende denne kraften var. Og at det var ved denne innsikten, at depresjonen, som ved et under, forvant. For denne leseren høres det både forløsende, skremmende og underlig ut.

Et annet utsagn i boken er at det nødvendigvis ikke hjelper å ha sterk vilje. For hvis man ikke lærer å handle rett, er ikke sterk vilje til noen hjelp. Det kan faktisk føre til at det tar lengre tid før man innser at man tar feil. Noe å tenke over for hver og en av oss, men spesielt for de som innehar makt i vårt samfunn.

Uansett, i denne boken reises det spørsmål det er verdt å reflektere over. En bok som er til å bli klokere av. Men som de som mener seg å ha svar på alle livets gåter nok ikke vil finne spesielt interessant.

 

Gunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

One thought on “Vitnet av Lars Michael Næss

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: