Du er her
Hjem > Aktuelt > Hjelp, fjernsynsbildet er borte! Hvilken knapp skal hun trykke på?

Hjelp, fjernsynsbildet er borte! Hvilken knapp skal hun trykke på?

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Hva skal en gammel dame gjøre på fredagskvelden når fjernsynsapparatet ikke virker? Hun er 87 år gammel og bor alene. Hun er i god form og har opplevd mye, men tekniske greier forstår hun ikke. Hun blir usikker og forvirret når hun skal bruke dingser som ser vanskelige ut. Hun er redd for å gjøre noe galt. Hun ser ned på de to fjernkontrollene som ligger på bordet. De har så forferdelig mange knapper.

Ulike kontroller, mange knapper
Hun stirrer på den blå fjernsynsskjermen. Men bildet er borte. Hun ser ned på de to fjernkontrollene, hun vet at en for skjermen, den andre er for den lille svarte boksen. Hvilken kontroll skal hun velge og hvilken knapp skal hun trykke på? Hun prøver å trykke slik som hun alltid gjør når hun skal slå av fjernsynet om kvelden. Lettet ser hun at blåfargen forsvinner fra skjermen, den blir svart. Så starter hun opp på vanlig måte. Men nei, skjermen blir bare blå, det kommer ingen levende bilder.

Hvorfor er det så mange knapper på disse dingsene?

Hun kjenner seg usikker nå. Har hun gjort noe galt? Hva skal hun gjøre for å få tilbake bildet? Hun har aldri forstått hvorfor det er så mange knapper på disse uforståelige dingsene. En liten stund blir hun stående å trykke på noen av knappene på begge kontrollene. Av og til skvetter hun fordi det kommer opp litt tekst på skjermen. Særlig likte hun spørsmålet Se på TV? Men teksten forsvant igjen.

Alle fjernkontroller er forskjellige og for vanskelige

Hun ser på klokken, det er heldigvis ikke for sent. Hun ringer til sin datter og svigersønn for de har hjulpet henne alle de andre gangene det har oppstått feil. Men hun vet at de har et fjernsynsapparat av et annet merke og en annen nettleverandør, så hun vet ikke om de kan hjelpe henne for fjernkontrollene er helt ulike.

Hvor er feilen?
Problemet er at hun ikke vet hva som er galt, hun kan bare fortelle at skjermen er blå og bildene er borte. De ber henne om å skru alt av, dra ut stikkontaktene, telle til tretti og skru på igjen.

– Lyser det rødt eller grønt?
– Hvor da?
– Kan du dra ut kabelen og sette den inn igjen?
– Hvilken da?
– Hvilken fjernkontroll skal jeg trykke på?
– Hvilke knapper?
– Står det Menu eller Meny noe sted?
– Hvor da?
– Input?
– Hvor da?
– Trykk på 1, skjer det noe?
– Nei!
– Nei, skjermen er fremdeles blå, så det går ikke, sier hun. – Men jeg trenger ikke tv. Jeg hører på radioen istedenfor.

Jeg trenger ikke tv. Jeg hører på radioen istedenfor.

Jeg håper radioen virker, tenker svigersønnen. Hvis stasjonene blir borte på dab-radioen, må hun kanskje kjøre en full stasjonsskanning, og det er ikke enkelt å forklare over telefon.

Jakten på HDMI
Dagen etter kommer datter og svigersønn på besøk for å se om de kan rette feilen og få tilbake fjernsynsbildet. De trykker en liten stund, men får ikke noe resultat. De forstår at forbindelsen er brutt mellom skjermen og den svarte boksen, men hva skal de gjøre for å gjenopprette den? Hvordan finner de den aktuelle menyen?

Plutselig ser de noen knapper som er bortgjemt på siden, bak skjermen. Der er det to små runde knapper uten navn, men de er merket pluss og minus. De trykker på knappen merket pluss og da kommer det en meny opp på skjermen. Der var den jo, smiler de, for de ser at de har et menyvalg som heter HDMI. De trykker seg nedover og velger HDMI, – og som ved et trylleslag er bildet tilbake igjen.

De vurderer om de skal forsøke å forklare den gamle damen hva hun skal gjøre hvis feilen skulle oppstå på nytt, men de dropper det. Det er vanskelig å huske enten du velger å trykke bak skjermen eller bruke fjernkontrollen til apparatet. Og hva skal de svare hvis hun spør hva HDMI betyr?

High-Definition Multimedia Interface (HDMI) er et heldigitalt lyd- og bildegrensesnitt som er i stand til å sende ukomprimerte datastrømmer. HDMI er forenlig med HDCP DRM-teknologien. HDMI gir et grensesnitt mellom en hvilken som helst kompatibel digital lyd- og bildekilde, skriver Wikipedia, men det forteller de ikke den gamle.

Den gamle damen er veldig lykkelig og serverer et glass vin, – det er jo lørdag kveld. Så sitter de en stund og ser på bildene som strømmer over fjernsynsskjermen.

De to unge tenker på hvor vanskelig verden må være for eldre mennesker. De betaler mange tusen kroner i året for å få se fjernsyn, men betjeningen av apparatene tar ikke hensyn til om du er ung eller gammel. Ingenting er tilrettelagt for eldre.

Om 40 år vil det være over 1,5 millioner personer i Norge som er over 67 år, og mange av dem vil være over 80 år.

Ingenting er tilrettelagt for eldre.

Vi får håpe at alle har noen som kan hjelpe dem hvis, – eller når, fjernsynsbildet blir borte.

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

One thought on “Hjelp, fjernsynsbildet er borte! Hvilken knapp skal hun trykke på?

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: