Du er her
Hjem > Bøker > Oppskrift på politisk påvirkning for hvermansen

Oppskrift på politisk påvirkning for hvermansen

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Nyttig oppskrift og oppslagsverk for den som ønsker å fremme sin hjertesak hos politikere og forvaltning.

Boka er skrevet i et lettfattelig og pedagogisk språk som gjør den lett å lese. «Lobby. Håndbok i politisk gjennomslag» har ti kapitler med ti forskjellige tema. I hvert kapittel foreslås enkle arbeidsmetoder og en beskrivelse av det politiske eller administrative systemet man skal arbeide mot.

Tipsene i boka kan overføres til andre arenaer og det er mye å lære for den som tar seg tid. Å fremme hjertesaker på en måte som skaper resultater er tilfredsstillende og nyttig. Å bruke litt tid på boka kan være gull verdt både for den som har og for den som ikke har, erfaring med politiske og administrative systemer.

For den mer erfarne fungerer boka som et nyttig korrektiv og en god huskeliste.

Mange av hjertesakene som innbyggere ønsker å fremme koster penger. Beskrivelsen av budsjettprosesser i stat og (fylkes-)kommune er spesielt nyttig og nødvendig og gjør det mulig for innbyggerne å komme inn på riktig sted til riktig tid.

Bokas 119 sider inneholder nyttige tips i konkrete situasjoner vi kjenner oss igjen i.

«Lobbyvirksomhet» kalles også korridorpolitikk og gir negative assosiasjoner hos noen. Vi tenker da på profesjonelle lobbyister.

Den viktigste lobbyvirksomheten er imidlertid den som innbyggerne gjør for å skape et bedre samfunn. Innbyggerne vet hvor skoen trykker og kjenner omgivelsenes ressurser. Innbyggerne har svært ofte kunnskap som er detaljert og som er et verdifull tilskudd og korrektiv i utformingen av hverdagen. I denne sammenhengen er boka et bidrag til å øke innbyggernes evne og mulighet til å påvirke beslutninger.

«Lobby. En håndbok i politisk gjennomslag» er som sådan en oversiktlig, nyttig og lærerik bok for ferske og erfarne politiske og frivillige aktivister som brenner for noe.

Om man føler at lobbyoppgaven er for stor eller for vanskelig, kan boka være nyttig lesning for ny vurdering:

«Er det noe politikere er skeptiske til, er det profesjonelle lobbyister. Så om du føler deg som en amatør, er trøsten at du sannsynligvis blir oppfattet som mer ekte og troverdig enn de som er mer erfarne.» sier Katrine Gramnæs i boka som anbefales.

Gramnæs har tidligere jobbet ti år for SV på Stortinget og to år i regjeringsapparatet, som politisk rådgiver for tidligere kunnskapsminister Kristin Halvorsen. I dag arbeider hun med å fremme friluftslivets interesser overfor nasjonale og lokale myndigheter, som fagsjef for samfunnskontakt i Den Norske Turistforening.Gramnæs er nesodding og for sambygdinger er det også noen beskrivelser av lokalhistorisk lobbyvirksomhet.

Inger Johanne NorbergInger Johanne Norberg
Inger Johanne Norberg
Alle mennesker skal ha mulighet til å påvirke eget liv og omgivelser på en positiv måte. Mange innbyggere føler at de ikke har muligheter for innflytelse og medvirkning fordi “Det nytter ikke allikevel”. Innbyggerne er imidlertid den største ressurs og besitter omfattende kunnskap om lokalsamfunnet og om seg selv. For å kunne oppnå innflytelse og medvirkning er informasjon og kunnskap nødvendig. NesoddPosten vil være et middel til at innbyggere skal få bedre kunnskap og aktuell informasjon om viktige beslutninger på Nesodden. NesoddPosten vil også være et middel til at innbyggerne skal påvirke, oppnå innflytelse og medvirke i utviklingen av lokalsamfunnet og eget liv.

One thought on “Oppskrift på politisk påvirkning for hvermansen

  1. Det er mye farligere og ikke bry seg om det politikerene får i stand både av godt og mindre godt. Det er vår, innbyggerenes, plikt å ta igjen når noe kjennes som galt. Vi glemmer ofte at politikerene er valgt av oss, Da må det bli slik at politikere som går på tvers av folkemeningen ikke blir gjenvalgt. Det sier sin del om det demografiske system vi har at vi som velgere ikke har noen påvirkning over hvem som skal stå på listene.
    Sluttkommentar: Jeg fatter ikke hvorfor AP i de fleste sakene av betydning stemmer sammen med H og MDG og FRP. I min verden er det helt uforståelig.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: