Du er her
Hjem > Aktuelt > Tordentale mot verdens klimaledere fra en 15 år gammel jente

Tordentale mot verdens klimaledere fra en 15 år gammel jente

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

– Dere er ikke modne nok, tordnet den svenske tenåringen Greta Thunberg i sin tale til verdenslederne på FNs klimatoppmøte i Katowice. – Dere snakker om grønn økonomisk vekst fordi dere er redde for å bli upopulære. Dere sier at dere elsker barna deres, men dere stjeler fremtiden fra dem.

Med styrke og ro holdt Greta sin appell under den store hovedforsamlingen i toppmøtet.  – Vi må handle nå, vi må trekke i nødbremsen, sa hun. Vår sivilisasjon blir ofret fordi noen få personer får fortsette å tjene enorme summer på bekostning av alle de fattige i verden. Det fossile brenselet må forbli i bakken, og vi må arbeide for rettferdighet, sa hun. Talen betegnes som den viktigste under hele klimamøtet.

Noe må gjøres nå
– Vi må snakke om det som må gjøres, ikke om hva som er politisk mulig, da er det ikke noe håp. Vi kan ikke løse en krise uten å behandle den som en krise.

– Vi har ikke kommet hit for å bønnfalle verdenslederne om handling. Dere har ignorert oss tidligere, og dere vil gjøre det igjen. Nå er tiden i ferd med å løpe fra oss. Vi har kommet hit for å fortelle at forandringen kommer, enten dere liker det eller ikke. Den virkelige makten tilhører folket, avsluttet den unge miljøaktivisten.

Energisk og engasjert
Greta Thunberg er, tross sin unge alder, blitt verdenskjent for sin utspill i klimakrisen. I august 2018 gjennomførte hun en sit down-streik foran Riksdagsbygningen i Stockholm. Ungdomsskoleelever fulgte opp denne streiken mange steder i verden, blant annet i Norge.

I november snakket hun på TED. TED talks er en konferanse som har som mål å spre ideer ved hjelp av foredrag. I innlegget sitt forteller Greta at hun har diagnosen asbergers syndrom, en form for autisme. Hun forklarer at hun ikke kan forstå inaktiviteten til regjeringer og borgere i forhold til klimakrisen.

– Dette er noe jeg snakke om, for nå må noe gjøres. Vi har hatt tretti år med peptalk og salg av positive ideer. Og jeg beklager, men det virker ikke, sier hun.

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: