Du er her
Hjem > Aktuelt > – Skru av alle sosiale medier nå. Menneskeheten ødelegger seg selv, advarer amerikansk forsker

– Skru av alle sosiale medier nå. Menneskeheten ødelegger seg selv, advarer amerikansk forsker

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Er du avhengig av Facebook eller andre sosiale medier? Går du med telefonen i hånden hele dagen? Da bør du slette kontoen din, for du blir lurt. Du er overvåket hele døgnet, og sterke krefter manipulerer adferden din. Hjernen din er hektet på dopamin.

For ett år siden skrev Nesoddposten om de sterke anklagene mot Facebook. Og kritikken vokser videre. Undersøkelser og forskning viser at de sosiale mediene virkelig er til skade for samfunnet og enkeltpersoner.

Ny bok på norsk
Den amerikanske forskeren Jaron Lanier har skrevet en bok som nå er oversatt til norsk, Ti argumenter for å slette sosiale medier NÅ. Lanier er en anerkjent person som har jobbet med kunstig intelligens. Han har en kritisk stemme i diskusjonen om utviklingen av digitale verktøy.

De sosiale mediene bruker virtuelle belønninger for å påvirke belønningssenteret i hjernen vår. – Vi løper rundt og rundt, som i et hamsterhjul, sa en annen kritiker, Chamath Palihapitiya. Vi er blitt totalt dopaminavhengige.

Jakter på informasjon om deg
Men hovedproblemet er at Facebook og Google har en uetisk og farlig forretningsmodell, mener Lanier. De reklamefinansierte verktøyene overvåker oss kontinuerlig. Uten å nøle klikker vi i vei på telefonene våre. Derved får selskapene innsikt i vår tidsbruk, handlemønstre, nettverk og annen informasjon. De finner mønstre som de kan bruke videre. Den detaljerte informasjonen blir brukt til å manipulere brukerne uten at de forstår det selv.

De sosiale mediene ødelegger debatten

Påvirker følelsene dine
I 2012 gjennomførte Facebook en undersøkelse for å se om de kunne påvirke brukernes følelsesliv. Svarte var et klart ja. Det var skremmende å se hvor lett de sosiale mediene påvirker oss, var konklusjonen. Derfor kan reklamen målrettes svært presist når vi brukere frivillig har gitt fra oss alle opplysninger om hva vi liker og hva vi ikke liker.

Skader demokratiet
Analyseselskapet Cambridge Analytica måtte legge ned etter at de hadde misbrukt persondata fra Facebook. Det var etter at det var bevist at de hadde vært med på å påvirke det amerikanske presidentvalget. Lanier mener derfor at de sosiale mediene svekker demokratiet og kan brukes til å destabilisere politiske prosesser og sensurere meninger.

Vi gir frivillig fra oss alle opplysninger om hva vi liker og hva vi ikke liker.

Usosialt og ødeleggende
Vi snakker ikke så mye med hverandre lenger. Vi sender korte smilefjes, klikker like og sender korte sms-er. De sosiale mediene er egentlig usosiale.

De sosiale mediene ødelegger også den offentlige debatten og skader ytringsfriheten. Mange tør ikke lenger delta i diskusjoner på nettet, for der er det nettrollene som regjerer: Folk latterliggjør hverandre og kommer med skremmende trusler. Den kritiske utvekslingen av saklige argumenter er blitt borte. Og nå stenges kommentarfelt etter kommentarfelt.

Lanier oppfordrer oss til å skru av både Facebook, Twitter og Instagram. Mange unge har allerede gjort det.

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

One thought on “– Skru av alle sosiale medier nå. Menneskeheten ødelegger seg selv, advarer amerikansk forsker

  1. Vi sitter egentlig med et verktøy som kan skape «fred på jorden», dvs ingen diktator kan i teorien holde tilbake informasjon. Men tatt i betraktning av at menneskeheten fortsatt lever mentalt i steinalderen og er faktisk er et «rovdyr», så har denne artikkelen et poeng. Verktøyet misbrukes for det er så stor ulikhet i verden. Brukt riktig er internett en godt verktøy for å samle en hel verden på samme måte som relegion samlet folk over landegrensene. Så et lite stikk til slutt: Ville vi hatt religioner i dag hvis internett ble innført i år 0?

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: