Du er her
Hjem > Aktuelt > Sosial boligbygging – I denne ukas Fokus skal vi foreta en liten reise, temmelig nøyaktig 60 år tilbake i tid – til vinteren 1959, under et møte i Nesodden Herredsstyre.

Sosial boligbygging – I denne ukas Fokus skal vi foreta en liten reise, temmelig nøyaktig 60 år tilbake i tid – til vinteren 1959, under et møte i Nesodden Herredsstyre.

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Av Tor Fagerland, redaktør i Foreningsnytt

Vedlagte referat omhandler blant annet behandling av tomtepriser i Tangenområdet, hvor Nesodden Formannskap hadde foreslått å øke tomteprisen fra kr 5500,– til kr 7000,– . Hvilken tomtestørrelse det var snakk om var det ikke opplyst om, men sannsynligvis var det vel omkring ett mål, altså 1000 m2. Prisøkningen fikk, som det fremgår av referatetet, representanten Rødseth til å reagere ved å påpeke at boligprisene i området nå hadde nådd en smertegrense for sosial boligbygging, hvor alminnelige lønnsmottakere ikke lenger var i stand til å betjene de stadig økende bokostnadene. For ikke å snakke om utfordringene til de ”trengende” familiene.

Det ble ingen avklaring i løpet av dette møtet. Saken ble foreslått utsatt, hvilket ble støttet av viseordfører Berntsen.

Interessant er det også å registrere at det i løpet av denne diskusjonen ble fremholdt at man ikke måtte fravike de opprinnelige planer om å bygge leiligheter som var mindre enn 3 rom og kjøkken. For mer enn ett halvt århundre siden var vel ikke det noen «sosial» boligstørrelse? Det virker jo litt selvmotsigende dette her. 60 år senere, i 2019, virker tomtepriser på noen tusenlapper nærmest surrealistiske, uansett om inflasjonen har herjet vilt med kronebegrepet i løpet av 60 år. I dag må man vel påregne en tomtepris som er minst 200 ganger høyere i dette området.

Hadde jeg vært en rik, og ytterst forutseende boligspekulant i 1960, skulle jeg pinadø ha kjøpt opp alle tilgjengelige tomter i Tangenområdet, uten å nøle! Men, heller ikke den gang var jeg rik, like lite som jeg var boligspekulant. Det er det jo ikke mange 16-åringer som er.

Det er vel også verdt å merke seg at kvadratmeterprisen på de nye leilighetene i Tangen Centrum er ca 10 ganger høyere enn hva man måtte betale for en hel boligtomt i 1959! Lurer på hva kvadratmeterprisen blir i 2079.

 

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: