Du er her
Hjem > Bøker > Margaret Atwood – Tjenerinnens beretning. Den norsk bokklubben.

Margaret Atwood – Tjenerinnens beretning. Den norsk bokklubben.

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

PRESENTERT AV RUNHILD SKJØLAAS, REDAKTØR I DEN NORSKE BOKKLUBBEN.

Kan du forestille deg et samfunn der mennene totalt dominerer og kvinner er fullstendig umyndiggjort og delt inn i kategorier? Koner, kledd i blått, styrer husholdningen, kvinner i grønt lager mat og vasker, de gråkledde er satt til å fjerne livsfarlig avfall, mens tjenerinnene i lange røde kapper og hvite hodeplagg som skjuler ansiktet, har som eneste oppgave å bli gravid med husets herre for å gi barnløse, velstående ektepar arvinger.

Boken Tjenerinnens beretning.
Boken Tjenerinnens beretning.

En moderne klassiker
«Det er en historie som har fått en rekke nye liv på egen hånd,» sier forfatteren Margaret Atwood om den berømte romanen som har blitt filmatisert for både kino og tv, satt opp på teaterscener, som radiohørespill, opera og ballett. Atwood så for seg dette skremmende scenariet for 30 år siden. Tjenerinnens beretning er en moderne klassiker med ny aktualitet, og den har føket oppover på bestselgerlistene det siste halvåret.

Tjenerinnene i lange røde kapper og hvite hodeplagg som skjuler ansiktet, har som eneste oppgave å bli gravid med husets herre.

Hva skjedde?
Fortellingen er lagt til Gilead, en republikk bygget opp fra restene av et Amerika ødelagt av strålingskatastrofer og sykdommer. Fanatisk religiøse grupper har overtatt makten og innført et patriarkalsk diktatur. Kvinner er fratatt alle sine rettigheter, og overgrep og diskriminering er legalisert. Vi møter hovedpersonen Offred, som over natten blir fratatt jobben, tilgang til bankkontoen sin og alle sine rettigheter av de nye makthaverne. Et fluktforsøk ender med at hun blir fanget. De tar fra henne datteren og sender henne på opplæring til å bli tjenerinne. Hun plasseres blant fremmede og har kun én oppgave: hun skal produsere barn. De som ikke adlyder, får grusomme straffer.

«En sylskarp thriller … en rik og kompleks roman.»

The New York Times

Hemmelige krefter
Men Offred har en hemmelig drivkraft for å overleve. Hun vil finne igjen datteren sin, og ingenting skal få stoppe henne i å gjenforenes med henne. Da hun en dag drar kjensel på en venninne blant de nyankomne kvinnene, tar historien en ny retning. Tjenerinnens beretning er en skremmende bok, en skarp satire skrevet med vidd og innsikt. Samtidig er den en vakker, gripende og livsbejaende bok – og uhyre spennende.


Kommentar fra Nesoddposten: I likhet med i USA tilspisses nå abortkampen i Norge. Du kan se TV-serien her: «The Handmaid’s Tale»

 

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: