Du er her
Hjem > Dokumentar > Siri Lanka – fantastisk reisemål med ny politisk uro

Siri Lanka – fantastisk reisemål med ny politisk uro

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Vi er nettopp kommet hjem fra en egen rundtur i Siri Lanka. En tur stappfull av spennende og positive opplevelser. På overflaten får en inntrykk av at det meste går i riktig retning, men det er dessverre mange skjær i sjøen. Jeg tok bilde av fiskeren Prianti på stranden ved Tangalla. For ikke å bli revet overende av de store bølgene, går han opp på ett ben for å minske presset. Han klarte alltid å bli stående. Langt mer usikker må nå den politiske ledelsen i landet føle seg.

Litt historikk
Mesteparten av Siri Lanka’s har vært preget av konflikten mellom singaleserne og tamilene. I dag henholdsvis 80 og 20 prosent av befolkningen. De diskuterer ennå hvem som kom til landet først for over 2000 år siden, og som dermed har rettigheten til landet. Det som i hvert fall er sikkert er at portugiserne kom hit i 1505 og raskt koloniserte øya. Før portugiserne kom var det to singalesiske og ett tamilsk kongerike på øya. På midten av 1600-tallet ble portugiserne fordrevet av nederlenderne, som igjen ble beseiret av britene mot slutten av 1700-tallet. Britene etablerte store te- og gummiplantasjer, de innførte pengeøkonomi og tvang innbyggerne til å betale skatt. Som en reaksjon på kolonimakten vokste det frem en frigjøringsbevegelse som krevde selvstendighet.

Først i 1948 ble landet en selvstendig stat i Det britiske samveldet. I 1972 skiftet landet navn, fra det britiske Ceylon til Siri Lanka. Motsetningene mellom singaleserne og tamilene ble stadig sterkere. En del av årsakene var at den singalesiske delen av befolkningen fikk spesielle fordeler. I tillegg ble det bestemt at det offisielle språket skulle være singalesisk og deres religion, buddisme, ble offisiell statsreligion. En tamilsk radikal bevegelse, De tamilske tigerne (LTTE) vokste frem og krevde en selvstendig tamilsk stat. Fra 1983 til 2009 ble landet herjet av borgerkrig. Det hele startet ved at tusener av sivile tamilere ble massakrert og lokale samfunn ødelagt av singalesiske mobber. India forsøkte tidlig å megle i striden, uten særlig resultater. I 1991 ble vi vitne til den første tamilske selvmordsbomberen. LTTE erklærte i 2001 våpenhvile, og året etter begynte en norsk sponset fredsprosess, med Erik Solheim i spissen. Hvor vellykket den var, er det stor uenighet om, men vi opplevde flere ganger under vår tur at Erik Solheim ble omtalt veldig positivt.

Tsunami og politiske vanskeligheter
Siri Lanka ble også sterkt berørt av tsunamien julen 2004. Mer enn 40.000 mennesker mistet livet og en million ble drevet fra hjemmene sine. Det ble store materielle skader. Selv om det kom en massiv internasjonal støtte, merket befolkningen lite til den, og regjeringen gjorde lite for å hjelpe folk som ble berørt. I 2005 ble Mahinda Rajapakse valgt til president. Han slo hardt ned på LTTE, som ble beseiret militært i 2009. Han var president helt til 2015, da han tapte valget blant annet på grunn av beskyldninger for grove brudd på menneskerettigheter i tillegg til korrupsjon og begunstigelse av familie og venner. Den nye presidenten, Maithripala Sirisena og statsminister Ranil Wickremesinghe lovet å stille de skyldige til ansvar for handlingene under borgerkrigen og å gjennomføre økonomiske reformer. Det har ennå ikke skjedd.

Så i november 2018 bryter det ut nye uroligheter da presidenten avsetter statsministeren, sparker regjeringen og suspenderer nasjonalforsamlingen. Og i tillegg innsetter han sin rival Rajapakse som statsminister. En del av dette spillet er stormaktene Kina og India’s kamp om å få kontroll i Siri Lanka.

Internasjonalt sår mange tvil om Siri Lanka vil være i stand til å håndtere den offentlige gjelden, som tilsvarer nesten 80 prosent av bruttonasjonalproduktet. En tredjedel har forfall innen 2021, Mange er sikre på at landet kommer til å havne i en finanskrise. Det skal være presidentvalg mot slutten av 2019, men noen tror på et snarlig nyvalg. Dessverre skaper den stadig politiske uroen usikkerhet for utenlandske selskaper til å etablere seg i landet. Og turismen som har blitt en viktig inntektskilde for landet, kan lett bli berørt. Det er synd at dette fantastiske landet med sine flotte 21 millioner innbyggere ikke kan få politisk fred og muligheter for økonomisk fremgang for alle.

Arild Drolsum

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: