Du er her
Hjem > Aktuelt > Forsvaret og Statsbygg vil ikke installere AMS målerne i alle sine bygg

Forsvaret og Statsbygg vil ikke installere AMS målerne i alle sine bygg

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

NVE har gitt Forsvarsbygg utsettelse til 2020 med å installere de nye målerne. Forsvaret må utrede at systemet ikke lekker informasjon som skal holdes hemmelig. Statsbygg har heller ikke tatt AMS-målerne i bruk i alle bygg. – Det handler om sikkerhetshensyn, sier kommunikasjonsdirektøren i Statsbygg.

Ved årsskiftet skal alle private forbrukere har fått installert de nye automatiske strømmålerne. Mange har protestert både på strålingsfaren og på at all informasjon om strømbruken i boligen registreres og samles. De mener dette er opplysninger som kan misbrukes både av næringslivet og av kriminelle. Forbrukere må ha gyldig attest fra lege eller psykolog for å få fritak og må dessuten betale et årlig gebyr.

Men nå har denne argumentasjonen blitt aktuell to av landets største utbyggere, Forsvarsbygg og Statsbygg.

Forsvarsbygg vurderer sikkerhetsloven
– Vi må utrede funksjonene til måleren slik at informasjon som ikke er allment kjent forblir ukjent. Informasjon som blir sendt må ikke komme i konflikt med sikkerhetsloven, sier senioringeniør i elektro i Forsvarsbygg, Terje Neshjem til nrk.no. – Pressen har skrevet om scenarioer som vi må vurdere. For eksempel fjernavstenging. Det er jo også mulig å sammenstille informasjon og vurdere denne opp mot sektorens forsvarsevne, forteller Neshjem.

Forsvarbygg har fått utsettelse ut 2020. Vi har bedt Forsvarsbygg presiser i løpet av 2019 hvilke punkter og funksjoner de ønsker fritak for, sier seksjonssjef for sluttbrukermarked i NVE, Guro Grøtterud til tu.no.

Statsbygg ønsker fritak
Statsbygg eier 2300 bygg, blant annet Stortinget og regjeringsbyggene. Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim er kommunikasjonsdirektør hos Statsbygg. Hun sier til nrk.no at de ikke har tatt i bruk AMS i alle bygg.

– For oss handler det om sikkerhetshensyn. En automatisk strømmåler kan si noe om hvor mange mennesker som befinner seg i bygget, hvilken temperatur det er og hvilken aktivitet det er inne i bygget. Dette er informasjon som ikke alltid skal ut til andre. Det er veldig sannsynlig at noen av våre kunder vil søke om fritak, sier Aschim.

NVE mener de ikke har gitt noen fritak for Statsbyggs eiendommer.

Kilder: nrk.no og tu.no.

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: