Du er her
Hjem > Aktuelt > Tørken i fjor sommer ga omfattende avlingssvikt. Norske bønder fikk 1,5 milliarder i erstatning

Tørken i fjor sommer ga omfattende avlingssvikt. Norske bønder fikk 1,5 milliarder i erstatning

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Klimaendringene er kostbare. Den langvarige tørkeperioden i fjor sommer ga store skader i produksjonen av både korn- og grovfôr over nesten hele landet. Bønder i Oppland fylke var hardest rammet og fikk utbetalt 390 millioner i erstatninger.

Allerede i august 2018 ble det fastsatt at det skulle bevilges over en halv milliard kroner i ekstra kompensasjonsmidler. Derved kunne man utbetale erstatninger for i alt 1,5 milliarder.

Erstatningene omfattet både husdyrtilskudd og en ekstrautbetaling av arealtilskudd til grønnsaker. Satsene for erstatninger til grovfôr på gårder med husdyr ble økt. Dessuten ble den maksimale erstatningen for avlingssvikt doblet. Det ble også gitt tollfrihet for import av høy og halm fra utlandet.

Ved årsskiftet kunne Landbruksdirektoratet legge frem en oversikt over Utbetalinger 2018. Den viser at det er Østlandsfylkene og Agderfylkene som ble hardest rammet. Her er tallene for de fem fylkene som fikk mest:

  • Oppland: 390 millioner
  • Akershus: 184 millioner
  • Buskerud: 175 millioner
  • Østfold: 163 millioner
  • Hedmark: 160 millioner

Tørken rammet ikke hele landet. I fylkene fra Trøndelag og nordover var avlingene normale. Bønder i Troms fikk bare utbetalt 10 millioner mens Finnmark bare fikk 154.000 kroner i erstatning for avlingssvikt.

Totalt var det ved årsskiftet utbetalt kr 1 614 169 005.

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: