Du er her
Hjem > Aktuelt > Insektsdøden vekker stor bekymring over hele verden

Insektsdøden vekker stor bekymring over hele verden

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Mange insektsarter og et enormt antall individer blir borte i et skremmende tempo. En ny rapport slår fast: Med mindre vi endrer måten vi produserer mat på, vil insektene dø ut om noen få tiår. Konsekvenser for klodens økosystemer er mildt sagt katastrofale.

Nesoddposten har tidligere i år skrevet om katastrofen som truer fordi store mengder av insekter har forsvunnet på noen få tiår. For et par uker siden kom den første globale forskningsrapporten i det anerkjente tidsskriftet Biological Conversation. Rapporten har skapt stor uro og er omtalt i mange medier.

Forskningsrapporten presenterer en gjennomgang av 73 historiske rapporter om den voldsomme insektsdøden over hele verden og årsakene til den. Konklusjonen er at 40 % av verdens insektsarter kan være utryddet i løpet av få tiår. Tilbakegangen er åtte ganger raskere enn for andre dyr. Dødstallene omfatter både mindre, spesielle insektgrupper og mange vanlige arter.

Det er en omfattende kollaps av økosystemene som truer.

Årsakene til insektsdøden er:

  • Tap av store naturområder pga. industrielt landbruk og urbanisering
  • Bruk av syntetiske plantevernmidler og gjødsel
  • Biologiske faktorer
  • Klimaendringer

Rapporten slår fast at det er nødvendig med stor reduksjon i bruk av plantevernmidler og at man må legge om til et mer bærekraftig, økologisk basert jordbruk. I tillegg bør man ta i bruk effektive renseteknikker både i landbruks- og bymiljøene.

Aftenposten skriver i en leder at insektsdøden krever handling:

Problemet er at bruken av kjemiske plantevernmidler øker på global basis. Industrielt landbruk er fortsatt på fremmarsj, til fortrengsel for det tradisjonelle. Et stykke på vei er det uunngåelig. Stadig flere munner skal mettes. Likevel er det viktig å øke bevisstheten og iverksette tiltak.

Utryddelsen av arter går parallelt med klimaødeleggelsene. Økende gjennomsnittstemperatur er en fellesnevner. Begge truer menneskets fremtid.

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: