Du er her
Hjem > Dokumentar > Intervju med leder for Nesodden Frivilligsentral Hege J. Emilsen

Intervju med leder for Nesodden Frivilligsentral Hege J. Emilsen

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.
Leder for Nesodden Frivilligsentral Hege J. Emilsen
Leder for Nesodden Frivilligsentral Hege J. Emilsen

Nesodden kommune har i valget av Hege funnet rett person til å lede Nesodden Frivilligsentral. En person som med sin interesse for og kjærlighet til mennesker, er med å gjøre Nesoddsamfunnet til et mer inkluderende, skapende og spennende samfunn.

Familien kom til Nesodden i 2007. Etter bylivet ønsket de landlivet, drømte om å ha en geit i hagen.

Nesoddpostens utsendte kommer inn i de nye lokalene til Frivilligsentralen  i 3.etage på Tangensenteret der Hege tar i mot meg med et stort smil og en kopp kruttsterk kaffe. Vi småprater først litt og Nesoddpostens utsendte tenker at dette er en dame med en personlighet som gjør folk trygge. Ingen store ord, men med stort engasjement i å bryte ned det utenforskap som finnes i bygda vår. Intervjuet kan begynne.

På spørsmålene om alder, utdannelse og arbeidslivserfaring svarer hun:

 -Jeg er 46 år. Når det gjelder utdannelse, har jeg eksamen fra henholdsvis universitet i Oslo, Trondheim samt fra Bø i Telemark, i fagene sosiologi, kulturfag og teatervitenskap. Ønsket helt fra jeg var ung å jobbe med mennesker. Og har alltid hatt en stor glede i å lage mat. Noe som gjorde at jeg i hele min studietid jobbet som servitør og kokk.

-Det er et tomrom, et behov for en uformell møteplass for alle.

Og har jeg for det meste arbeidet innen kulturfeltet, bortsett fra ett år som assistent for multihandicappede barn på Hasle skole. I 1999 som kulturrådgiver i Øyer kommune. For i perioden 2000-2005 å jobbe i Trafo-prosjektet i regi av Norsk kulturråd for unge kunstnere. Målgruppen var der ungdom mellom 16 – 23 år. I perioden 2005-2008 jobbet jeg for Norsk scenekunstbruk. En formidlingsordning for profesjonelle scenekunstnere i Norge rettet mot barn og unge.

Hege tar en liten pause. – Men noe manglet, sier hun, – Tok derfor opp noen matfag og jobbet litt i en ferskvarebutikk på Majorstuen. Drømmen var å starte en liten gourmetbutikk på Nesodden. En drøm som varte ca. ½ år.

Viktig med drømmer, tenker intervjueren, spesielt for lederen for en Frivilligsentral. Hege fyller opp mer kaffe i koppen min. – Men så skjedde det at jeg ble gravid og at barnet hadde en alvorlig hjertefeil, fortsetter hun.  – Noe som gjorde at vi tok det tunge valget det er å avbryte et svangerskap. En smertelig avgjørelse som førte til at jeg brukte mye tid til å finne frem til hva jeg egentlig ønsket å jobbe med. Følte at jeg ønsket å komme tettere på mennesker. Ønsket å jobbe med, å gi folk et fellesskap. Begynte derfor først som turnekoordinator i Den kulturelle skolesekken i Akershus. For så, da jeg oppdaget Frivilligsentralen på Nesodden og alt det gode arbeidet som ble gjort der, søkte og fikk den ledige lederstillingen.

-Og hva synes du etter å ha jobbet her i 2 år?

-Det er som jeg tenkte det var. En grenseløs jobb du kan bruke alt det som er i deg av kreativitet og sosialt engasjement. Der det er opp til leder og styret, sammen med de frivillige, å skape og utforme innholdet. Noe som gjør denne jobben så utrolig spennende, skapende, utfordrende og meningsfull.  For basisen og målet for hele frivillighetsarbeidet er jo å forebygge ensomhet og utenforskap. Hege tar seg litt kaffe, før hun fullfører svaret med å si. – Men det er viktig med fokus, ikke spre seg over for mange områder, tiltak og sette grenser.

-Klarer du det?

-Jeg må være strengere mot meg selv, svarer Hege. – Lære å ikke jobbe dag og natt fordi jeg synes det er så gøy og meningsfullt.

-Da går vi over til at Frivilligsentralen har flyttet inn i nye lokaler, sier intervjueren. – Hvordan fungerer de?

-Opplever at det fungerer bra, at flere kommer innom. Og at de nye lokalene ligger sentralt til på Tangensenteret gjør at vi kommer tettere på de kommunale virksomhetene som vi samarbeider med. Men vi mangler selvfølgelig fortsatt en arena der det er plass til alle våre ulike aktiviteter og arrangementer med en egen cafe der det kan lages og serveres god hjemmelaget mat. – Mao en felles møteplass der vi nesoddinger kan møtes og bli kjent med hverandre.  Hege gløder litt nå. At hun brenner for jobben sin er det ingen tvil om.

-Bredden og antallet av de tilbud som nå eksisterer?

Svarene kommer som perler på en snor. – I 2018 hadde vi 25-30 faste aktiviteter. I tillegg har vi TV-aksjonen og arrangementet på julaften. Vi har tilsvarende mange aktiviteter i 2019. Å ha så bredt tilbud er både et gode og en utfordring. Det gode er at det finnes noe for nesten alle, mens utfordringen blir å synliggjøre tilbudene. Det er lettere å fronte én sak enn mange, men vi må stole på at folk finner frem til oss.

-Hvem er de frivillige? Menn, kvinner ungdom, eldre?

-Det er rundt 250 personer som er involvert i våre aktiviteter- hver uke! Både frivillige, deltakere og samarbeidspartnere. Blant de frivillige er det flest kvinner mellom 60 og 80 år, men menn er også godt representert. Ungdom er det lite av, men vi har 7/8 som gjør en utmerket innsats på forskjellige felt.

-Kan du si litt om bredden av det tilbudet Frivilligsentralen tilbyr?

 -Vi har mange aktiviteter knyttet til integrering, blant annet norsk samtalegruppe, leksehjelp, Internasjonal kvinnegruppe, Menn&Mat og Kom&Prat.  I tillegg har vi aktiviteter som spenner fra å gå på tur til å leke med farger i Pippiverkstedet. Du kan synge med Sangenten eller utfordre deg hverdagsfilosofisk med Filosofitreffet. Har du et ønske om å lære deg eller vedlikeholde et språk, har vi grupper innen tysk, engelsk, spansk og fransk.

-Organiseringen av Frivilligsentralen. En statlig og en kommunal del. Hva var budsjettet for Frivilligsentralen i 2018 og 2019?

-Litt over 1.million for begge år. Men nå er det ikke lenger øremerkede midler, men et rammetilskudd. Det er jeg ikke glad for. Ønsker å få tilbake til den gamle ordningen med direkte overføring til Frivilligsentralen. At midlene nå går via kommunen i generelle rammeoverføringer skaper en usikkerhet. Hittil har Nesodden kommune heldigvis tatt ansvar og stort sett gitt oss det vi har bedt om, men det er uforutsigbart. Direkte overføringer har tidligere vært en garanti for vårt inntekstgrunnlag. Mens vi nå i hvert budsjettår  er prisgitt politikerne våre. Håper og tror at de ser hva de får igjen for de pengene de gir oss.

-Hvilke tanker gjør du deg når det gjelder å fortsatt være med å skape og utvikle et frivillighetstilbud på Nesodden. Et tilbud som vil stimulere til et bedre og tryggere liv for oss alle?

Det er mange grupper å jobbe for på Nesodden. Utenforskap og ensomhet finnes overalt. Vi har aktiviteter der mange av deltakerne er ressurssterke med solide nettverk og god helse, samt at vi også har mennesker som i større grad trenger hjelp til å inkluderes i dette fellesskapet. Må også få si jeg er imponert over Ressurskafeen, og det arbeidet de gjør for mennesker med svake økonomiske ressurser. De treffer fattige, ensomme og andre utsatte grupper. Disse menneskene bør man ha større fokus på. For en ting er de lovpålagte tjenestene som skal hjelpe folk til å håndtere livene sine. En annen ting er at de lovpålagte tjenestene bare klarer det til en viss grad. Å bidra til å hjelpe disse gruppene er derfor en av våre store oppgaver og utfordringer.

-Har vi nok møteplasser her på Nesodden? Hvilke kunne du tenke deg i tillegg til de vi har?

 -Det er et tomrom, et behov for en uformell møteplass for alle. Vil her peke på tilbudet Frivillig onsdag som vi etablerte på Nesoddtangen gård, som fikk leve i ett år. På disse onsdagene var det mange nesoddinger som oppdaget gården og aktivitetene der. Samt at de fra psykisk helse som brukte gården til vanlig fikk kjennskap til Frivilligsentralen og de aktivitetene vi har. Det er et tomrom, et behov for et slikt sted, en uformell møteplass for alle.

-Har du noen hobbyer?

-Med denne jobben, to relativt små barn og mann, så har jeg ikke så mye tid til å dyrke hobbyer. Jeg har mange interesser, og kan kose meg med å lage mat med gode venner.  Elsker radio, konserter, gode filmer og bøker, og strikking er balsam for min sjel. Høres ut som jeg er 70 år nå, men ja ja.

-Hvilken bok, film, teater og musikkopplevelse vil du dele med Nesoddpostens lesere?

-Akkurat nå leser jeg Napolikvartetten. Anbefaler dramatiseringen av den første boka. Og teatergruppa «De utvalgte» er blant mine favoritter, en gruppe som faktisk har base på Nesodden.

Hva betyr mest for deg?

-Familie, spesielt barna mine, og gode venner. Og i denne småbarns-tilværelsen blir jeg ekstra superlykkelig når jeg en sjelden gang kommer meg på konsert eller på bytur.

-Tror du på True Love?

-Ja.

Drømmer for Frivillighetssektoren her på halvøya?

 -Jeg ønsker meg et større samarbeid mellom de ulike frivillige aktørene. Tror absolutt på å samle krefter i en tid hvor velferdssamfunnet ikke klarer oppgavene sine. -Vi må også få til en langt større felles møteplass der det er kafe, og våre forskjellige aktiviteter kan foregå. Et sted der så vel de som føler seg utenfor som innenfor fellesskapet kan møtes, skape og føle seg integrert og godtatt. Noe som vil være med å gjøre Nesoddsamfunnet til et mer trygt, skapende, bedre og mer spennende samfunn. Er imponert over hvor mange som har det jeg kaller for «et frivillig-gen». Et ønske om å bidra til fellesskapet. Jeg ønsker at flere oppdager at de har dette «genet». Ofte kan man bli overrasket over hvor godt det føles å gjøre noe for andre.

Hege avslutter intervjuet med å si at hun ser det som Frivilligsentralens hovedoppgave å forebygge utenforskap.

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: