Du er her
Hjem > Aktuelt > – Jeg gleder meg til Nesoddens nye kulturhus står ferdig!

– Jeg gleder meg til Nesoddens nye kulturhus står ferdig!

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Kultursjef Ellen Knutsen leder en av kommunens minste, men viktigste og mest aktive virksomheter. Sammen med noen få entusiastiske medarbeidere har hun bygget opp et imponerende tilbud for barn, ungdom og voksne i alle aldre. Men budsjettet er trangt, og savnet av gode kulturarenaer er stort.

Store muligheter
– Det er både inspirerende og krevende å være kultursjef på Nesodden, utbryter Ellen Knutsen. – Vi er jo Kunstnerkommunen med stor K! Her er det tett mellom kunstnerne. Ingen andre kommuner har i nærheten av det antall profesjonelle kunstnere som vi har på Nesodden, sett i forhold til antall innbyggere.

– De mange kunstnerne gir oss et solid fundament og et stort potensial. Men mange jobber utenfor Nesodden. Det er vår store oppgave og utfordring: Vi bør legge til rette for at flere kan virke lokalt. Vi jobber for å få rettet all den rikholdige og varierte kompetansen inn i vår egen kommune. Jeg er glad for at kommunen har ansatt en egen næringsrådgiver, som også jobber for de kreative næringene.

Kultursjef Ellen Knutsen i biblioteket

Stolte av våre egne
Ellen er opptatt av hvor viktig kunst og kultur er for oss mennesker. – Der kan vi få de store opplevelsene som vi aldri glemmer, sier hun. Og effekten av å ha sett et teaterstykke, hørt en konsert eller sett en utstilling kan være stor, spesielt hvis det er lokale krefter som står bak.  – Da kan vi føle stolthet over at vi fikk den store opplevelsen i vår egen kommune, av mennesker vi kjenner, – våre naboer. Å oppleve lokal tilhørighet og stolthet, tror jeg er viktig.

– Å være stolt av Nesodden, er et fint mål, smiler hun. Etter en kort pause legger hun alvorlig til at det er ennå et stykke vei å gå. – Vi må bli flinkere til å synliggjøre tilbudene vi har på Nesodden. Og innbyggerne må bli flinkere til å bruke dem.

Mangler ressurser
Ellen Knutsen leder en kulturavdeling med ca. 25 årsverk inklusive de ansatte på Kulturskolen. De står bak et stort og variert kulturtilbud til både barn, unge og eldre. Hun legger ikke skjul på at mangelen på ressurser er hennes store utfordring. – Jeg er stolt av alle de kompetente og dedikerte kulturarbeiderne i kommunen som står på til alle døgnets tider, men vi mangler nok ressurser på flere felt, blant annet til å jobbe kreativt og utarbeide gode arrangementer.

Nesodden kommune satser ikke spesielt mye på kultursektoren. Kulturbudsjettet ligger under landsgjennomsnittet. I følge Statistisk sentralbyrå er Nesoddens netto utgifter til kultursektoren på kr 1 950 per innbygger (i 2017). Landsgjennomsnittet var på kr 2 300.

– Hvis kommunen hadde ligget på gjennomsnittet hadde vi hatt over 6,5 millioner mer å rutte med. Det ville gitt oss mange kreative muligheter, utbryter Ellen.

Satser på biblioteket
Biblioteket på Tangenten er en suksesshistorie. De har mange aktiviteter og tilbud: bokkafé, eventyrstund, forfattermøter, filmvisninger, konserter, utstillinger, foredrag og andre arrangementer. Folk strømmer til. Og mange låner bøker, lydbøker og filmer også.

Nå satser biblioteket videre, og kommunestyret har vedtatt et fornyelsesprosjekt, som kan danne et inspirerende grunnlag for videreutvikling.

Nesodden bibliotek

Kulturisten er viktig
– Vår tradisjonsrike festival, Kulturisten, er viktig både for kommunen og innbyggerne, sier Ellen. I år har vi delt arrangementet i tre festivaler:

  • Kulturisten – junior arrangeres 24. august
  • Kulturisten – kyst og scene finner sted 31. august og 1. september på Flaskebekk og ved Tangenten
  • Kulturisten – kunst arrangeres 21. og 22. september i verksteder, atelier og gallerier over hele kommunen.

– Hvert år har vi flere tusen besøkende på disse arrangementene forteller Ellen. – Vi synes vi klarer mye for den halve millionen som vi har til rådighet.

Den påstanden kan ingen bestride. På tross av den skarve pengesummen tilbyr Kulturisten stort omfang, variert innhold og høy kvalitet.

Det er liten tvil om at det er mange ildsjeler som løfter arrangementene frem.

Stort tilbud til ungdom
Fagenheten Ungdom og Fritid er kanskje mest kjent for sine ungdomsklubber. For noen år siden måtte det skjæres ned på en del av tilbudene. Men lederen Tom Sammerud og hans medarbeidere ville ikke bli sittende med de små slantene kommunen bevilget. De hadde viktige mål og måtte lete etter nye løsninger.

– De er gode på å søke eskterne midler til prosjektene sine, forteller Ellen. – I fjor hentet de inn over 1 million kroner utenfra!

Og det er et imponerende program som Ungdom og Fritid kan tilby.

Nytt kulturhus
– Men når kommer det nye kulturhuset?, spør vi.

– Tja, si det. Det går tregt, svarer hun. – Jeg begynner å bli utålmodig for det er så mange som har behov for de gode mulighetene et godt planlagt kulturhus vil kunne inneholde. Vi mangler så mange fasiliteter. Vi får se, men la oss håpe at det er på plass senest om ti år! Det gleder jeg meg til, avslutter hun.

Fotoutstilling

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: