Du er her
Hjem > Aktuelt > 5G – et revolusjonerende mobilnett, men med skremmende perspektiv?

5G – et revolusjonerende mobilnett, men med skremmende perspektiv?

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

I løpet av kort tid får vi et nytt mobilnett som gir nesten ubegrensede muligheter. Hastighet og kapasitet er større enn alt annet vi har brukt. Nå kommer Tingenes Internett. Der skal alle dingsene våre snakke sammen og hjelpe oss i hverdagen. Store og små opplysninger vil bli lagret for senere bruk. Men hvordan skal vi ivareta personvern, åpenhet, sikkerhet og ansvar? Er det en teknologi som ivaretar oss mennesker?

Rask utvikling
Hvordan klarte vi oss uten mobiltelefonen? Den er bare 25 år gammel og den har hatt en utrolig utvikling på få år. Det første mobilnettet, NMT, kom i 1981, men da var telefonene store kofferter man knapt kunne slepe rundt. I 1992 kom Nokia 1011, den første telefonen du kunne bære i hånden. Da eksploderte markedet, og alle, både voksne og barn, skulle ha mobiltelefon.

I 2017 var det 5 725 000 mobilabonnementer her i landet og det ble solgt 1,9 millioner telefoner, 1,8 millioner  var smarttelefoner. Nå er telefonen mye mer enn en telefon. Det er en liten datamaskin med sosiale medier, spill, film, foto, musikk, bøker, aviser, oppslagsverk, kart, kjøp, salg og bank. På gaten møter vi mennesker som knapt ser hvor de går. De stirrer ned på telefonene sine og mange prater høyt ut i luften.

Alle bruker mobilen sin nesten hele tiden.

Dette stiller krav til mobilnettet. Vi hater å miste forbindelsen og vi blir sinte hvis mobilen blir treg eller ikke finner det vi leter etter. Mobilnettet har derfor også hatt en rask utvikling, 3G kom i 2001 og 4G i 2010.

Nå kommer supernettet
Telenor skriver:

5G vil i tillegg til mobilt bredbånd bli tilbudt som fast bredbåndsaksess til husstander og bedrifter i områder uten fibernett. Det vil også bli tilrettelagt for kringkasting av radio og TV. Nødetatene vil få egne sikre og effektive løsninger… Bedrifter, offentlige etater og husholdninger vil kunne lage sine egne «private» nett av sensorer og maskiner som kan kontrolleres og styres via nettet. Kjøretøyer vil bli koblet opp og sammen for sikrere og mer effektiv trafikkavvikling. Innen helsesektoren vil 5G kunne brukes til telemedisin for diagnostisering og behandling av pasienter der de er. Innen energisektoren vil 5G kunne brukes til måling og styring av produksjon, distribusjon og forbruk på mer miljøvennlige og kosteffektive måter. Innen matvareindustrien vil 5G muliggjøre mer effektiv og miljøvennlig produksjon og distribusjon med bruk av sensorer som overvåker og kvalitetssikrer hele næringskjeden fra hav, åker og fjøs til middagsbordet.

Supernettet kommer om noen få måneder

Store hastigheter, høye frekvenser
Forskning.no skriver:

Når den femte generasjonen av mobilnettverk rulles ut fra år 2020, vil alt fra vinduer til biler kunne snakke sammen og hjelpe deg.

Noen av de nye apparatene setter krav til at fremtidens 5G-nettverk kan levere informasjon med en forsinkelse på under ett millisekund. Til sammenligning er svartiden på 4G-nettverket typisk over 100 millisekunder, og man skal være heldig for å oppleve svartider på ned til 25 millisekunder.

Tidsskriftet Teknisk Ukeblad forteller:

De første lanseringene av 5G, både internasjonalt og i Norge, baserer seg på nytt spektrum, dvs. spektrum som ikke er i bruk i dagens mobilnett.

Teknologien er bygget for å ta i bruk et veldig bredt utvalg av frekvensspekteret. I første omgang er det frekvenser fra 600 til 6000 MHz, men etter hvert kan det blir aktuelt å gå langt høyere. Mange snakker om frekvenser helt opp i 80 GHz, men det er selvfølgelig i helt spesielle tilfeller.

Tingenes Internett
Det nye 5G-nettet vil muliggjøre at alle ting kan koples sammen. Mange bruker allerede smart-teknologi til å styre lys og varme i boligen og på hytta. Noen av oss får beskjed om at lottokupongen må fornyes. 5G åpner muligheten for at kjøleskapet ditt gir beskjed om at du trenger melk, og at katten må få mer vann i skålen sin.

Det blir registrert at du har brukt et par minutter på å se etter en fritidsjakke i en nettbutikk. Søket ditt blir fulgt opp av annonser på pc-en eller pad-en. Snart kan du bli møtt av en annonse for salg på fritidsjakker når du går inn på et varehus.

Med apper kjøper du billetter til tog, buss og båt, konserter, kino, teater og museum. Når du kjører gjennom bomringen registreres bilen din automatisk og fakturaen kommer i mobilen din senere. Helse-appen registrerer kveldsturens lengde, tidsforbruk, kaloriforbruk og antall skritt, – dessuten lagres kartet for turen du har gått. Vannmåleren din registrerer at noen i boligen tar et bad og strømmåleren registrerer at varmtvannsbeholderen må varme opp mer vann.

Alle disse informasjonene stiller krav til nettets kapasitet. Det er derfor forventningene til 5G er så høye. Nå er teknologien på plass. Men ulempene er at det må bygges svært mange nye mobilmaster, noen mener de vil bli stående med samme avstand som lysstolper. Dessuten vil kostnadene brukerne må betale for tjenesten bli mye høyere enn i dag.

Kunstig intelligens
Kunstig intelligens, KI, er en teknologi som er i rask utvikling. Det dreier seg om datasystemer som kan lære av egne erfaringer og utføre sammensatte oppgaver i ulike situasjoner. Selvkjørende biler er et eksempel, ansiktsgjenkjenning et annet. Med de nye smart-høyttalerne er talegjenkjenning en viktig funksjon.

Nesodden kommune ønsker å bruke automatisk saksbehandling på flere områder. Kunstig intelligens brukes også i beslutningsstøtte både i offentlig sektor, i helsetjenesten og i skoleverket. Britene gjør nå forsøk på å bruke algoritmer ved henvendelser til legevakten, skriver Teknologirådet . Brukeren svarer på spørsmål om sin tilstand og algoritmen vurderer og gir behandlingsråd. På skolene kan intelligente digitale læremidler tilpasse pensum og oppgaver til den enkelte elev.

Mobilnettet er en forutsetning for denne teknologien.

Skremmende perspektiv
Allerede for fire år siden skrev nettstedet Din side:

Analyseselskapet IDC forventer at i 2020 vil mer enn 200 milliarder ting være koblet til nettet og kunne kommunisere med systemer som har til hensikt å hjelpe oss i hverdagen.

Men mange er også skeptiske, spesielt med tanke på personvern. Når alt er tilkoblet nettet kan det nemlig bli vanskelig å ha oversikten, for ikke å glemme hvilke utfordringer man står ovenfor når informasjonen havner i gale hender.

Trenger vi, du og jeg, Tingenes Internett? Og hvem har de økonomiske interessene?

Forklaring, sikkerhet og ansvar
Kunstig intelligens er ikke alltid feilfri. Hvis de grunnleggende dataene inneholder feil eller mangler, vil dette bli videreført i systemet. Det kan også oppstå et forklaringsproblem. I et automatisk søknadssystem kan det være vanskelig å forstå hvordan systemet kommer frem til sine avgjørelser. I omfattende problemstillinger vil systemets antakelser, usikkerheter og valg være skjult i algoritmen. EUs personvernforordning gir innbyggerne rett til en forklaring på automatiserte beslutninger. Hvordan skal denne rettigheten kunne ivaretas når avansert KI er brukt?

I flere yrker kreves det i dag autorisasjon for å kunne utføre visse oppgaver. Hvis en maskin gjør noe som en lege gjorde tidligere, trenger den da en lignende kvalitetssikring, spør Teknologirådet.

De store internettselskapene bruker stordata til å lage kommersielle tjenester med kunstig intelligens. Når mange mennesker bruker disse tjenestene, vil systemene stadig bli bedre, og derved stenges andre leverandører ute. Det skaper store konkurransemessige skjevheter.

I flere år har ledende forskere uttrykt bekymring for kunstig intelligens og etterlyst mer forskning om konsekvensene for samfunnet. Bekymringen knytter seg til en teknologi med verdier og mål som avviker fra menneskers.

Teknologirådet avslutter slik:

I Global Risk Report 2017 gjennomført av World Economic Forum, betegnes KI både som en av de fremvoksende teknologiene med størst nytteverdi, men også som den teknologien med det største skadepotensialet.

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: