Du er her
Hjem > Aktuelt > Stress i barnehagen skader barnas utvikling

Stress i barnehagen skader barnas utvikling

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Familiebarnehagene er i fritt fall på Nesodden. – Politikerne forstår ikke hvilken kvalitet en liten barnehage har. Familiebarnehagene er, som navnet sier, en forlengelse av familien. Barnehagen er den første nye arenaen for det lille barnet. Og derfor må den være trygg, nær og oversiktlig for både barn og voksne!

Dette sier Hege Frøyland og Lena Susanne Moland. De har drevet Mosseliten og Hestehoven familiebarnehager på Hellvikskog i tolv og fjorten år. Men nå er de usikre på fremtiden. Nesodden kommune har bygget ut et tilbud der de store kommunale barnehagene kan ødelegge grunnlaget for de små private tilbudene.

Et viktig tilbud
Men de to eierne, som begge driver barnehagene selv, mener at de små enhetene ikke må bli borte. Det vil være et stort tap for kommunen. Faglig sett er familiebarnehagene et viktig tilbud, mener de.

– I små barnehager er det færre barn, der kan alle bli sett, sier Lena. Der det er mange barn, vil noen barn «bli borte i mengden».  – De barna som skriker, skråler, slåss eller gråter, fanger de voksnes oppmerksomhet. De barna som sitter stille får minst voksenkontakt.

– Vi snakker om de yngste barna, de fra 0 til 3 år, skyter Hege inn. Det er de små barna som oftest er engstelige i ukjente omgivelser. De kan også være utrygge på ukjente personer, både barn og voksne.

Trygge relasjoner og omgivelser
Barna i barnehagen er avhengig av gode og trygge tilknytninger til de voksne i barnehagen. Derfor er det svært viktig at de voksne får etablert gode og trygge relasjoner til barna. Trygge relasjoner viser seg å ha stor innvirkning på barna psykiske helse og legger grunnlaget for videre emosjonell, sosial og kognitiv utvikling. Et verktøy til å forstå og møte barnas behov er trygghetssirkelen, skriver nettstedet barnehage.no.

Det er åpenbart at størrelse har noe å si, mener Lena og Hege. I en liten barnehage arbeider man med trygghet fra første stund. – Vi trenger ikke teoretisere eller organisere hverdagen på spesielle måter. Vi er opptatt av å se hvert barn og vi behandler dem individuelt. Vi har ingen store ukjente lokaler eller lekeområder. Vi kan gi hvert barn trygghet, nærhet og kjærlighet. Det er familiebarnehagens styrke.

Fysisk og psykisk helse
Å være et lite barn som føler seg utrygg i en stor barnehage, – i ni timer hver dag, skaper stort stress, forteller forskere. – Utsetter du de minste barna for vedvarende stress, risikerer du å stresse dem for livet, skriver forskning.no.

Nye studier dokumenterer at barns erfaringer, hjemme og i barnehagen, betyr mer for hjernens utvikling og psykisk og fysisk helse enn tidligere antatt. Barn er spesielt påvirkbare de første leveårene. Samspill med varme og trygge voksne er barnehagekvalitet for de yngste barna.

En trygg barnehage gir grunnlag for god emosjonell, sosial og kognitiv utvikling.

Store fabrikker
I Oslo har man nå bygget flere store barnehager, blant annet Margarin-fabrikken. – Dette er et sosialt eksperiment, sier fagfolk. De er skeptiske til å samle 500 barn under ett tak, skriver Aftenposten.

– Det er heldigvis ingen barnehager som er så store her på Nesodden, sier Lena. Men det er klart det er forskjell på en avdeling med 35 barn og fem voksne og våre to små familiebarnehager med til sammen åtte barn og to-tre voksne.

Du må høre meg
På nettstedet barnehageoppror.com skriver en barnehageansatt følgende:

Jeg har flere ganger vært alene med seksten treåringer. Og blant dem er det flere som bruker bleier, har problemer med at de tisser seg ut og som trenger tett oppfølging med å gå på do. Denne kommentaren har jeg hørt mange ganger: «Du må bli med meg på do, for hvis ikke så hører du ikke meg…»

– Det er forferdelig for et barn å sitte alene på do og rope uten å bli hørt, sier Hege. Det stresser både barn og voksne. Og problemet er jo at hvis en voksen må være med et barn på do, så blir det en person mindre sammen med de andre barna. Det er ikke alltid enkelt. Slike problemer slipper vi i vår lille barnehage.

Nærhet til foreldrene
– Noe av det beste er at vi er så få at det er enkelt å dra på trygge og hyggelige turer med alle barna, sier Lena. Vi kan reise med buss og båt til byen og gå på teater i Trikkestallen eller besøke Reptilparken med alle de spennende dyrene. Og av og til har en av foreldrene tid til å være med. Det er ekstra gøy.

– I en familiebarnehage blir vi også svært godt kjent med foreldrene. Vi har tid til å prate med dem både når barna kommer og når de blir hentet. Noen ganger oppstår det vennskap som vi kan ha i lang tid etter at barna har sluttet i barnehagen.

– Ja, skyter Hege inn. – Husker du at noen foreldre kom til oss og spurte om hva datteren deres ønsket seg til jul? De visste jo at vi kjente henne godt, vi var jo en viktig del av «familien».

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: