Du er her
Hjem > Aktuelt > Ikke la barn og ungdom drikke mye energidrikk, – det kan gi søvnproblemer, angst og uro

Ikke la barn og ungdom drikke mye energidrikk, – det kan gi søvnproblemer, angst og uro

Barn og ungdom drikker svært mye energidrikk. Og salget bare øker og øker. De unge opplever bivirkninger av å drikke mye energidrikk: søvnproblemer, angst og uro. En undersøkelse viser at det høye innholdet av koffein kan være farlig. Mattilsynet mener at salget bør reguleres.

Unge drikker mer og mer energidrikk
Tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen viser at salget av energidrikk hadde en sterk vekst i 2018. Omsetningen økte med over 20 prosent på ett år. Totalt ble det solgt 30 millioner liter.

Det er barn og unge som er den største kundegruppen.

Unge opplever bivirkninger
Forbrukerrådet undersøkte i mai 2018 hvilke erfaringer forbrukerne hadde med energidrikk. Halvparten av barn og unge i alderen 10 til 18 år drikker energidrikk. Nær halvparten av disse sa igjen at de hadde opplevd bivirkninger som skjelving, hjertebank, hyperaktivitet, hodepine og brystsmerter etter å ha drukket energidrikker, skriver Forbrukerrådet.

Vitenskapelig undersøkelse
Mattilsynet ba derfor Vitenskapskomiteen for mat og miljø vurdere om høyt inntak av energidrikk kan ha skadelige helsevirkninger.

Svaret er et klart JA. Det dokumenteres i en omfangsrik rapport på 277 sider.

Mattilsynet skriver:

Barn og unge som drikker energidrikker kan få både søvnproblemer og oppleve angst, uro og hjerteklapp hvis de drikker mye, spesielt over kort tid. Litt av og til, derimot, er ikke forbundet med slike negative helseeffekter. Årsaken til dette er innholdet av koffein.

Skaper engstelse
Konklusjonen skaper uro, og Forbrukerrådet skriver:

Tre av fire sier ja til innføring av aldersgrense på energidrikker. Et stort flertall mener samtidig at energidrikkene ikke bør stå sammen med mineralvann i butikkhyllene.

Nå må det gjøres noe
Mattilsynet sendte 15. februar i år en anbefaling til Helse- og omsorgsdepartementet. Der fremmet de følgende forslag:

  • En forskriftsfestet grense for koffeininnhold i energidrikker.
  • Tiltak for å øke kunnskapsnivået om både koffein og energidrikker.
  • Overvåking av utviklingen i markedet, og av barn og unges inntak av energidrikker og andre koffeinholdige mat- og drikkevarer.
  • Dialog med bransjen om å utvide og utvikle mer forpliktende retningslinjer for selvregulering av energidrikkmarkedet.
Tormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: