Du er her
Hjem > Aktuelt > En annerledes markering mot genetisk rasisme på World Down Syndrome Day 21. mars

En annerledes markering mot genetisk rasisme på World Down Syndrome Day 21. mars

Holdningsendring må til, for å bekjempe uvitenhet og genetisk rasisme, mener Federica Gallina Ottersen. Nesodding i spissen for markeringen av Verdens Down syndrom dag på Eidsvolls plass 21. mars. En slags «Down Pride» med kampanje #rocksock og #folksomdeg

Markering med all-Europeisk Dans
For å skape oppmerksomhet rundt dagen og saken, skal mennesker over hele Europa gjøre en flash mob med samme dans på offentlige steder 21. mars kl 16:00. I Norge får vi lov å bruke Eidsvolls plass foran Stortinget og inviterer alle som har Downs syndrom, venner, familie og andre støttespillere til en stor markering. Du kan danse alene eller sammen med klassekamerater eller en klubb du er med i. Lær deg dansen via en demofilm på Youtube, og dans den på et offentlig sted der du bor. Her finner du mer informasjon om #folksomdeg kampanjen

Ottersen har drømt om et slikt prosjekt i flere år. I år er hun med og arranger Worlds Down Syndrome Day 2019 (WDSD 2019) i samarbeid med Norsk Nettverk for Down Syndrom og den europeiske foreningen EDSA – European Down Syndrome Association.

Dagen, innstiftet av FN i 2012 for å skape oppmerksomhet rundt mennesker med Down syndrom, skal markeres samtidig over hele verden og i flere byer i Europa med Flash mob dans kl. 16.00. Mottoet i år er «Leave no one behind!».

Genetisk rasisme og uvitenhet
«- Hvorfor tror du denne typen markering er viktig, Ottersen?»

«- Jeg har en forpliktelse overfor min datter til å bidra til at mennesker med Down Syndrom blir oppfattet som samfunnsborgere på lik linje med andre. Min datter Elena er den eneste jente med Down Syndrom født i 2010 som bor på Nesodden/i Follo-området. Hun har ingen venninne med DS på hennes egen alder. Når 9 av 10 fostre med Downs blir abortert, gjelder det sannsyligvis noen som kunne ha vært min datters venninner også.»

Ottersen fortsetter:

«- I dagens Norge leser vi om respekterte filosofer som uttaler seg slik «De som har Downs, vil aldri kunne leve fullverdige liv, uansett hvor mye vi i samfunn legger til rette for det.» Dette skyldes både genetisk rasisme og uvitenhet»

Respekt og positiv synlighet
Ottersen forteller at hvis man googler navn som for eksempel: Pablo Pineda , Sarah Gordy , Marte_Wexelsen_Goksøyr , Nicole Orlando, kan man finne mange gode eksempler på musikere, kunstmalere, klesdesignere, tv-stjerner, modeller og spoprtsutøvere med DS som har et verdig liv og bidrar til samfunnet på lik linje med andre.

Det europeiske forbundet EDSA framhever Marte Wexelsen Goksøyr fra Norge i sin presentasjon på internett,

se http://www.edsa.eu/wdsd-2019-leave-no-one-behind-norway/

Ottersen sier at

«- Vi må endre innstillingen i samfunnet for at man skal se muligheter istedenfor begrensninger, slik man har gjort for afroamerikanere, kvinner og homoseksuelle. Norge har vært og er forut på mange plan, og kan bli fremtidsrettet på dette området også.»

Målet er arbeid og selvstendighet
«- Mennesker med DS er en verdensomfattende «populasjon» som har vært gjemt i galehus, hjem og institusjoner, drept, abortert og ignorert. Disse menneskene trenger hjelp til å få oppmerksomhet, være mer synlige, få støtte, og respekt for deres rettigheter: Likeverdig skole/utdannelse, rett til vanlig arbeid, rett til tilpasset selvstendighet og rett til tilpasset innføring i samfunnsutvikling», mener Ottersen.

«- Vi har en jobb å gjøre!», sier hun.

Se også:

#folkssomdeg
#leavenoonebehind  

www.nnds.no

 

Inger Johanne Norberg
Inger Johanne Norberg
Alle mennesker skal ha mulighet til å påvirke eget liv og omgivelser på en positiv måte. Mange innbyggere føler at de ikke har muligheter for innflytelse og medvirkning fordi “Det nytter ikke allikevel”. Innbyggerne er imidlertid den største ressurs og besitter omfattende kunnskap om lokalsamfunnet og om seg selv. For å kunne oppnå innflytelse og medvirkning er informasjon og kunnskap nødvendig. NesoddPosten vil være et middel til at innbyggere skal få bedre kunnskap og aktuell informasjon om viktige beslutninger på Nesodden. NesoddPosten vil også være et middel til at innbyggerne skal påvirke, oppnå innflytelse og medvirke i utviklingen av lokalsamfunnet og eget liv.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: